I minst ett decennium har Företagarförbundet drivit opinion mot LAS i sin nuvarande form. Vi har argumenterat för att turordningsreglerna skall undantas för småföretagare och att reglerna behöver moderniseras och reformeras. För ett år sedan i Almedalen så säger Annie Lööf och centerpartiet att de vill reformera LAS. Därefter har fler och fler partier närmat sig frågan och sakta, sakta verkar de inse att regelverket är omodernt och i behov av förändring.
LAS regelverket kom till på 70 talet med arbetsmarknadssituationen från 60 talet som grund. Då behövde anställda ett starkare skydd mot lynniga chefer och direktörer. Det skapade lugn och ro på arbetsmarknaden och långsiktiga förhållanden mellan anställd och företag premierades. Det var på ”Guldklockornas tid” och industrin blomstrade och var i mycket högre utsträckning de arbetsplatser som skapade arbetstillfällen jämfört med idag. Nu skapas 8 av 10 jobb i småföretagen och arbetsmarknaden ser helt annorlunda ut. Idag är det få människor som strävar efter en guldklocka efter 25 års arbete på samma arbetsplats. Föränderligheten är mycket större, vi skiftar jobb och arbetsplats mycket oftare. För företagens del så skiftar behovet av kompetens i takt med att konkurrensen ökar och marknaden förändras. Och det sker i en hastighet som vi inte tidigare skådat. Omvänt för 50 år sedan så värderar en arbetsgivare sin personal på ett helt annat sätt. Idag behandlar en arbetsgivare sin personal schysst, tar ansvar för arbetsmiljö, kompetensutveckling, hälsovård, psykosocial miljö etc. Om arbetsgivaren inte sörjer för allt detta så får de inte behålla sin personal. Då går ”balansräkningen” helt enkelt ut genom dörren.
Allt det här är bakgrunden till att turordningsreglerna tjänat ut sin roll. Företagarförbundet Fria Företagare föreslår att de reformeras och blir trygghetsreglerna som fortsätter värna om anställningstrygghet, men där adekvat kompetens premieras istället för antalet arbetade år på en och samma arbetsplats.