Utökad plastskatt föreslagen

Rubbish Plastic cup left on the beach make pollution

Matlådor och plastmuggar för engångsbruk i plast skall beskattas med 5 kronor per plastmugg och 7 kronor för en matlåda om förslaget från särskilda utredaren Anders Bengtsson blir verklighet.

Utredningen som lämnades till regeringen under måndagen syftar till att minska plastanvändningen i Sverige. Succesivt skall användandet av plastengångsartiklar bort helt från marknaden. Skatten hoppas utredaren kommer att tvinga fram alternativ på samma sätt som tygpåsar förväntas vara alternativ till plastpåsar.

Utredaren skiljer dock inte på återvunnen plast och nyproducerad plast, och Anders Bengtsson kommenterar till Sveriges radio:

– Ska man göra en sådan skillnad i lagstiftningen, så måste man dels ha standarder som anger vad som faktiskt är återvunnen plast. Sedan måste man även ha metoder för att kunna mäta hur stor andel plast det är i en produkt. De metoderna och standarderna finns inte i dag.

I enlighet med EU

Förslaget ligger i linje med andra EU länder som också planerar för skatt skatt på engångsvaror i plast.

– De artiklar som vi nu väljer att beskatta finns med i ett direktiv och där har Sverige ett krav på sig från EU att användningen av de ska minska. Och det är också en viktig del i vårt förslag. Säger Anders Bengtsson

Införandet av skatten kan ske efter beslut om cirka ett och ett halvt år och väntas ge skatteintäkter till statskassan om 3,8 miljarder årligen samtidigt som utredaren förväntar att användandet minskar med omkring 25 procent inledningsvis.

Skatten föreslås tas ut av tillverkaren av engångsartiklar, men kostnaden landar såklart till sist på konsumenten som alla andra skatter. De som väljer att fortsätta konsumera engångsartiklar i samma utsträckning som idag kan förvänta en årlig skattekostnad på mellan 300 och 900 kr.

Läs mer på Sveriges radio

Ett svar

  1. Ang. skatteförslaget så kan man ju fråga sig om avsikten är att barnfamiljen ska betala 120:- för 20st engångsmuggar till barnkalaset i jämförelse med nuvarande 19:90?

    Barnfamiljer har ont om tid och i dessa tider ska det väl inte bli dyrare att välja hygienartiklar? Bjuder man sedan sina föräldrar på pic-nic så måste det finnas hygienartiklar som engångsglas för att säkerställa hygienen.

    Anders Tegnell och folkhälsomyndigheten visar på sina presskonferenser vad dom förespråkar.

    Det måste väl ändå vara beteendet som man vill åt? Barnfamiljer ska inte lida för någon promille rötägg slänger allt från engångs, till cyklar till solstolar till scooters till glassförpackningar i hamnarna eller i skogen…. Förslag: DRYGA böter för nerskräpning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr