VARNING! för Big Order Scam

Smiling white female trainee in clothing design studio

Bedrägerier av olika slag ökar vanligtvis under sommaren, då människor tenderar till att vara lite mindre vaksamma. Ett relativt nytt bedrägeri för svenska företag är Big Order Scam. Kanske har ni råkat ut för det eller hört talas om det. Om inte – så här går det till…

Vanligast är att kinesiska bedragare, allt sedan Kina öppnade gränserna för handel med omvärlden, mailar in en förfrågan på en stor beställning. Företagaren blir ofta överraskad och exalterad över den stora orderförfrågan och lämnar en offert.

Bedragaren utger sig ofta för att vara ett stort statligt ägt kinesiskt företag. Dialogen och förhandlingen efter att offerten lämnats är ofta affärsmässig och leder inte till misstanke. Den naive företagaren är fortsatt upprymd och möjligen lätt förblindad över en möjlig stororder.

Det är inte ovanligt att bedragaren erbjuder sig att betala en stor del av ordern i förskott.

Faran börjar när företaget blir inbjudna till Kina för en kontraktssignerings-ceremoni. När väl företagaren anländer möts denne upp av en chaufför som hämtar på flygplats och körs till ett flott hotell som kostar avsevärt mer än ett vanligt hotell. Ofta blir företagaren därefter ombedd att köpa en gåva till det kinesiska företagets ägare. ”eftersom detta är sed i kina” enligt bedragarna. Därefter är det vanligt att man tvingas betala för en notarie som skall granska och godkänna avtalet. Notariens certifikat är ofta en kostsam historia såklart. Bedragare är kreativa människor och det förekommer ett otal olika varianter på Big Order Scam men gemensamt är att när företagaren åkt hem igen efter ”signerings-ceremonin” så avslutas all kontakt från det kinesiskt ”statligt ägda” bolaget, dvs bedragarna. Ibland förekommer det att ordern annulleras med någon form av förklaring.

Kvar står företagaren med kostnader för en resa till Kin, skyhöga hotellkostnader, gåvor och certifikatskostnader m.m.

Var på din vakt när det dyker upp order som verkar vara för bra för att vara sanna! De är sällan de…

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr