Amazon – bra eller skit?

iu-3

I förra veckan bekräftade Amazon att de kommer till sverige med sin E-handelslösning. En lansering under hösten väntar och lager håller på att byggas upp i Eskilstuna där Amazon redan har en serverhall.

Att Amazon kommer till Sverige kommer att på verka de flesta på ett eller annat sätt. Som konsument kommer en gigantisk aktör och höjer kraven på leveranssnabbhet, utbud, pris och service.

För företagare inom handel, vanlig handel eller E-handel kommer det sannolikt att påverka på olika sätt. Nicklas Storåkers, vd på Pricerunner spekulerade i att Amazon kan 10 procent av E-handelsmarknaden i Sverige. Där har då E-handlare att välja på att ansluta sig till Amazon och sälja genom dem eller konkurrera med dem. För vanlig traditionell handel kommer ytterligare en aktör som pressar deras traditionella affär.

Karin Johansson, vd på Svenska handel har sagt till Breakit att:

Vi på Svensk Handel är positiva till konkurrens bara det handlar om schysst konkurrens. Vi är kritiska till att plattformarna inte behöver ta samma ansvar som enskilda handlare när det till exempel kommer till produktsäkerhet men är glada över att EU ser över lagstiftningen kring det. 

PostNord har gjort en stor sak av att de skrivit avtal om leveranser med Amazon och kommer att få bekänna färg här då krav på snabba övernattleveranser kommer att öka med jätten. Arne Andersson, E-handels expert hos PostNord säger till Breakit:

Det blir också definitivt en utmaning för alla marknadsplatser som säljer andras varumärken. 

och

De som säljer nischade produkter kommer att klara sig bättre. Men Amazon är ju också en möjlighet för alla som vill lansera utomlands.”

Enligt Amazon själva kommer lanseringen att innebära möjligheter för mindre, svenska företag att nå fler kunder både i Sverige och i övriga världen. Företag som är intresserade av att sälja sina produkter via Amazons svenska sajt ombeds kontakta e-handelsjätten.

Det har samtidigt kommit kritik och oro över att Amazon inte lyder under svenska villkor och att skattekronor kommer att landa utanför Sverige genom den handel som sker genom Amazon.

Läs mer här

eller här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr