Fler konkurser och fler arbetslösa

Elisabeth Svantesson 3_12

Inflationstakten sjönk i december och Riksbankens mått KPIF var nere på 2,3 procent vilket var den lägsta siffran sedan juli 2021. Ändå fanns det förväntningar från analytikerkåren som hoppades på 2,1 procent.

Finansminister Elisabeth Svantesson kommenterade inflationstalet på måndagen och klappade sig själv och regeringen på axeln för det arbete som gjorts även om huvudorsaken tillskrivs de extrema elpriser som rådde under december 2022. Risken finns därför att Inflationen vänder upp igen i januari då elpriserna stigit och att de var relativt låga vid samma tidpunkt ifjol.

Finansminister Svensson sade också att det var många aktörer som bidragit till nedgången och att bilden är nu att inflationen är fortsatt på väg ner, även om januari kan studsa upp.

Energipriserna är den fortsatt enskilda största orosfaktorn för inflationen då dessa är extremt svåra att förutse och heller inte kan styras. Därtill kan de konflikter i övriga delar av världen rasar ytterligare ställa till det för den svenska inflationen.

Sverige kommer att gå igenom en mild lågkonjunktur under året som inletts, spår finansministern och mellan 40.000 och 43.000 fler personer kommer att vara arbetslösa 2024 jämfört med 2023. Vidare är antalet konkurser fler än på 1990-talet, även om de drabbade bolagen är mindre och färre individer berörs. 

”Vi kommer att se konkurser under 2024 och fler kommer också att bli arbetslösa”, säger finansministern till DI

Läs mer på DI.se

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr