Var kommer vi att arbeta efter pandemin?

Unposed overhead shot of two mixed race young women and man wearing bright fashionable clothing, working together over fair-trade coffee with a laptop computer at a round table in a trendy hipster cafe and restaurant

Efter sommaren har en större del av de svenska medborgarna fått åtminstone en dos vaccin. Då kommer också frågan om de ca 20 procent av svenskarna som har arbetat hemma under pandemin kommer att flytta tillbaks till arbetsplatsen igen? Eller kommer de att fortsätta att arbeta hemifrån? Kommer pendlandet att återgå till som det såg ut före pandemin eller kommer vi att kombinera arbeta hemma med arbeta på jobbet. Eller kommer de snabbt växande coworking spaces som etablerats på många platser att fortsätta husera medarbetare som vill slippa lång jobbpendling men ändå vara på en ”arbetsplats”

Enligt undersökningen ”svenskarna och internet” så ville 9 av 10 som jobbat hemifrån under pandemin fortsätta att göra det, åtminstone delvis.

United Spaces. Företaget som hyr ut platser i sina coworking spaces i Stockholm, Malmö och Uppsala har enligt vd:n Yvonne Sörensen tankar på att expandera i fler regionstäder.

– Det vi ser i olika undersökningar är att många, särskilt unga, bor trångt och under pandemin har det blivit extra tydligt att arbetsmiljön hemma kan bli svår. Däremot verkar 50-plussarna trivas bättre att hålla till hemma, säger hon.

Enligt en annan undersökning från Axiom Insight ser man att:

● Hela två tredjedelar av de tillfrågade svarade att de kan tänka sig att helt eller delvis arbeta i en coworkingmiljö. Men här finns också en tydlig generationsklyfta: 86 procent i det som beskrivs som generation Z, upp till 25 år, bejakar tanken, medan 39 procent i åldersgruppen 55-64 år säger blankt nej.

● 45 procent av alla svarade att de önskar att arbetsgivaren tillhandahåller ett coworkingkontor nära bostaden, var tredje ville det inte alls.

● Regionala skillnader är tydliga. Bland jämtlänningarna vill bara 11 procent jobba på kontor. I Halland 40 procent.

● Det som nu anges som viktigast för att göra en arbetsplats attraktiv är närvaron av kolleger. Därpå följer flexibla arbetstider.

Undersökning 9 av 10 vill fortsätta att jobba hemifrån

Läs mer på DN.se

Läs mer på DI.se (betallänk)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr