Om ett år är skatteuppskoven över

Tasty vegetarian pizza with cherry tomatoes, mozzarella cheese a

Många företag har sökt anstånd för att betala arbetsgivaravgift och moms under krisen. Om ett år skall dessa anstånden betalas tillbaka. Frågan är om dessa företag kommer att hinna komma ifatt och prestera så stora resultat som kommer att krävas för att ha råt att betala tillbaka på så kort tid?

Svenskt Näringsliv har granskat fördelningen bland företagen som sökt anstånd. Hotell och restaurang är inte oväntat överrepresenterade, var femte företag i branschen har sökt anstånd. Tillsammans står de för anstånd motsvarande sex miljarder som dessa förväntas betala tillbaks om ett år.

Enligt svenskt näringsliv motsvarar dessa sex miljarder 40 procent av branschens samlade rörelseresultat – och 20 procent av företagen skall hämta hem detta på ett år. Dessutom ett osäkert år som fortsatt kommer att vara påverkat av pandemin.

Johan Kreicbergs som är ekonom på Svenskt Näringsliv har gjort en analys som visar att endast var sjätte företag kommer att klara av att betala tillbaka sitt anstånd i april.

– Men för runt 5.000 företag så kommer det att bli svårt, säger han.

– Jag har svårt att se att att det blir annat än en konkursexplosion i just de här branscherna om de tvingas att betala allt i april nästa år, tillägger han.

Johan Kreicbergs har författat en rapport i vilken han föreslår ett antal åtgärder för att underlätta för de företag som ska betala anstånden, och undvika konkurser. Längre betaltid på mellan tre till fem år är ett förslag. Ett annat förslag är att den så kallade Företagsakuten förlängs till efter pandemin och erbjuder banklån med statlig garanti.

– En del företag kommer ändå gå i konkurs, det går inte att undvika, men vi kan i varje fall rädda en hel del företag och därmed jobb, säger Kreicbergs.

Läs mer på Dn.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr