Tillväxtjobb för Sveriges skull!

Smiling white female trainee in clothing design studio

Just nu stormar det kring LAS förhandlingar och politiken dansar en lustig dans med varandra med hot hit och hot dit. Att LAS kommer reformeras står nog klart, i vilken omfattning är fortfarande ett förhandlingsspel. Men ett förändrat LAS kommer inte ensamt att råda bot på arbetslösheten. Vi behöver fler och mer innovativa grepp för att skapa mängder av nya jobb

Utmaningen (förutom Corona) är för många bland de mindre företagen att steget för att gå från en till två eller två till tre anställda är ett jättesteg. Det kan jämföras med att Volvo som är 25 000 anställda skull anställa 12.500 till 25.000 nya medarbetare. Denna enkla logik måste politiker förstå.
Omsättningen skall ökas rejält samtidigt skall resurser avsättas för att lära upp de nya medarbetarna.

Tillväxtjobb är en del av lösningen
Företagarförbundet föreslår att regeringen skapar ”Tillväxtjobb”. En anställning i kombination med kompetensutveckling på plats i företaget. En modern form av lärlingsutbildning skulle man kunna kalla det.
Det lilla företaget kan anställa en person på deltid och på resten av tiden kan denne kompetensutveckla sig. På det viset skapas sysselsättning för många som också får en fot in på arbetsmarknaden. Företagen å sin sida får en rimlig chans att anställa och växa i en takt de klarar av. Samtidigt som kompetensunderskottet i både företaget och hos individerna fylls upp. Efterhand kan anställningen övergå i en fulltid då den anställde nu har den kompetens som krävs och företaget har skapat den tillväxt som krävs för att ta steget fullt ut. 

Hälften av landets småföretagare är intresserade!
I den senaste undersökningen gjord av Företagarförbundet svarar nära hälften av medlemmarna att de kan tänka sig att anställa med en modell som tillväxtjobb. 70 procent anger därefter att dessa tillväxtjobb skulle kunna övergå till en fulltidsanställning inom ett och ett halvt år.

Hälften av landets små och medelstora företag innebär närmare 500.000 företag! Arbetslösheten skulle därmed mer än halveras på 18 månader. Och framförallt skulle alla småföretag kunna utvecklas på sina egna villkor! Det vore bra för Sverige!


Med bästa företagarhälsningar 
Mats Assarsson, förbundsordförande
Mathias Rebané, Näringspolitisk talesperson

Läs undersökningen här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr