Terese straffades för att hon tog ut A-kassa

Terese

Terese Nord har drivit en enskild firma under snart 10 år – Vinmästarna i Stenungsund. Företaget, som är i eventbranschen med dryckesprovningar och andra arrangemang inom gastronomi gick från bra beläggning under januari och februari förra året till noll. På mindre än en vecka bokades samtliga event av och Terese stod utan inkomst.

Van att alltid försöka hitta lösningar som småföretagare, så lyckades hon hoppa in extra lite då och då på en förskola under april-maj. Dock räckte inte den lönen till att klara hyra och mat på egen hand och Terese letade efter hjälp bland de stöd som regeringen erbjöd. Där fanns dock inget att få för en enskild firma. Hon fick beskedet att sätta företaget i vila och söka A-kasse ersättning.

A-kassa 6.000 kronor per månad

Efter en besvärlig process (den är krångligare för en enskild firma jämfört med en anställd) så fick Terese till slut ersättning för perioden mars-augusti med 30.000 kr. Det vill säga 6000 kr per månad. Inte lätt att få det att räcka till mat och hyra. Terese och hennes sambo har dock haft tur att denne har jobbat i IT-branschen och fått behålla sin sysselsättning under pandemin.

Efter sommaren lovade regeringen att stöd även skulle ordnas för enskilda firmor, dock dröjde det till 5 november innan Terese och 703 000 andra enskilda firmor fick besked om ett omsättningsstöd. Ett stöd på upp till 24 000 kr per månad under perioden mars-augusti för att kunna bedriva verksamheten på halvfart istället för att lägga ner eller lägga i vila.

Nitlott för de som inte hade ett par kilo is i magen…

Det var bara en hake. Har du sökt A-kassa under de åtta månader som det tog för regeringen att ge besked om hjälp så har du inte rätt till omsättningsstödet. Nitlott för Terese företag med andra ord.

Det är långt ifrån bra men det är bättre än ingenting alls och det känns bättre att försöka och kämpa än att bara ge upp och söka A-kassa igen…

Efter sommaren så ljusnade det något och Många företag hade en lite bättre period fram till andra vågen av Corona började kännas av i oktober, så var det även för Terese och hon öppnade företaget igen och har haft lite att göra även i november och december. Det är långt ifrån bra men det är bättre än ingenting alls och det känns bättre att försöka och kämpa än att bara ge upp och söka A-kassa igen. Den var ju dessutom en ganska skral hjälp.

Nu har det snart gått ett halvår i väntan på besked om förlängning av stöd till enskilda firmor

Januari och februari ser tuffare ut igen och nu väntar Terese besked på om hur villkoren ser ut för förlängningen av omsättningsstödet för perioden augusti – december och för januari – februari. Det har redan gått 5 månader sedan i augusti, men förhoppningsvis dröjer det inte tre månader till så att Terese ånyo tvingas dra nitlotten och sätta företaget i vila för att regeringen inte kan lämna besked om stöd.

Terese är dessutom rädd för det faktum att hon har rätt till A-kassa skall komma att diskvalificera henne för omsättningsstödet. Det skulle innebära att regeringens politik prioriterar nedläggning av enskilda firmor och de samhällsvärden dessa innebär snarare än att deras överlevnad.

Terese är som många andra småföretagare, trots nitlotter och orättvis behandling med försenade besked om hjälp, optimist. Hon hoppas på att vaccineringen skapar trygghet och lättar på restriktionerna fram mot mars -april och att hon, när ljuset kommer i vår, kan komma igång så smått igen med att hålla event där människor får lov att träffas igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr