Swedbank kräver att finansministern är generös mot företagen

Andra vågen av Pandemin kommer att slå hårt mot tjänstebranschen enligt Swedbanks senaste konjunkturprognos. Eftersom Europa hittills inte stängt ner lika hårt under andra vågen som man gjorde i våras så klarar sig tillverknings och exportindustrin bättre under andra vågen, men tjänstesektorn för det minst lika svårt som i våras.

Swedbank bedömer att BNP backar med 0,5 procent i sista kvartalet vilket är avsevärt mindre än raset på 9 procent i våras. Men Swedbanks bedömning är att tjänstesektorn inte har ekonomisk muskler för en våg till och att många riskerar att slås ut. Vilket kan få arbetslösheten att stiga med upp emot 135 000 arbetslösa till.

Swedbank bedömer att arbetslösheten kommer att vända neråt under 2021 och landa på 8 procent i slutet av 2022.

”Om alltför många företag som hade funnits utan pandemin helt plötsligt är borta kommer återstarten av ekonomin att ta ännu längre tid.” Säger Mattias Persson, chefsekonom, Swedbank

Jobbslakten måste stoppas enligt Mattias Persson och finansministern måste föra en expansiva finanspolitik än hon hittills presenterat. 25 nya miljarder för 2021 och 60 miljarder för 2022 enligt chefsekonom Mattias Persson.

Förlängt omställningsstöd och förlängt permitteringsstöd är två av de åtgärder som Swedbank hävdar måste till snarast. Men också nya stöd som träffar drabbade branscher på ett bättre sätt.

Läs mer på DI.se

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar