Skydda dig mot ID-, och IT-brott

Hacker typing on a laptop with binary code in background

Den stora IT-attacken som drabbade Coop och andra företag under förra veckan både chockade och överraskade många svenskar. För Coops del spekuleras det i hur många hundratals miljoner attacken kommer att kosta företaget i förlorade intäkter. Cyberbrott blir allt vanligare och som företagare är det viktigt att skydda sig så väl man kan för att försöka undvika att drabbas. En vecka eller två med förlorad tillgång till sin dator eller företagets datasystem kan bli mycket besvärligt även för att litet företag.

Enligt en ny undersökning från Telenor är 6 av 10 kunder oroliga för att bli ID-kapade. Mindre än hälften av de som blivit utsatta anmäler brottet till Polisen, trots anger att de skulle anmäla en ID-kapning om de blev utsatta för det. 8 av 10 tycker det är viktigt att ha skydd mot nätbedrägeri men endast 4 av 10 har det idag

Vanliga bedrägerier minskar medan IT-bedrägerier ökar

Enligt statistik från Brottförebyggande rådet, BRÅ, minskar antalet bedrägerier generellt, men från en hög nivå. 2020 anmäldes 212 984 brott, vilket motsvarar 24 brott i timmen under årets alla timmar. Men några bedrägeribrott ökar och det är de som är relaterade till nätet – social manipulering och ID-kapningar. De kriminella organisationerna har hittat nya vägar under pandemin, 2020 ökade anmälningarna om ID-kapningar med 10 procent och mörkertalet är stort. 

Enligt statistik från första kvartalet 2021 fortsätter ökningen, främst vad gäller romansbedrägerier och identitetsbrott mot äldre och funktionsvarierade. 

Så kan du skydda dig

  • Var alltid misstänksam mot SMS som innehåller en länk och klicka bara om du är absolut säker på vad det är.
  • Det finns en uppsjö av nätbutiker som ser äkta ut men vars enda syfte är att få dig att fylla i sina uppgifter. Handla bara i butiker du känner till.
  • Använd tvåfaktorsautentisering om du kan. Det innebär att du till exempel först skriver in ditt lösenord och sen får ett SMS eller mejl du måste bekräfta för att komma in på ditt konto.
  • Använd olika lösenord för olika inloggningar. Har du samma inloggningsuppgifter på flera ställen underlättar du för bedragaren vid angrepp.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr