Skatteverket slarvar med skatten

[one_half]

Enligt Skatteverket uppgår skattefusket i de minsta företagen till 62 procent av den redovisade skatten. FöretagarFörbundet släpper nu en rapport som visar att Skatteverkets siffror baseras på mycket osäkra uppskattningar, som med största sannolikhet överskattar fuskets omfattning kraftigt och därför bör ifrågasättas.

Skatteverkets senaste skattefelskarta, utgiven i februari, har den senaste tiden fått nytt liv i media. Skattefelskartan påstås visa att skattefusket i de minsta företagen uppgår till 62 procent av den redovisade skatten.

FöretagarFörbundet har granskat Skatteverkets skattefelskarta och sammanställt en rad exempel på tvivelaktiga beräkningsmetoder och osäkra uppskattningar som gör att dessa siffror bör ifrågasättas. Resultatet presenteras i en rapport på FöretagarFörbundets hemsida, www.ff.se.

FöretagarFörbundets rapport visar dessutom att Skatteverket har blåst upp mikroföretagens skattefusk samtidigt som privatpersoners fiffel minskats drastiskt. Detta genom att kategorisera nästan hälften av privatpersonernas svartarbete som ”företagande”, trots att fuskarna i själva verket inte har något företag. Även renodlat brottslig verksamhet som exempelvis hembränning går under beteckningen företagande.

[/one_half]

[one_half_last]

Det är helt oacceptabelt och ger självfallet ett missvisande resultat. Skattefusk är ett allvarligt problem för seriösa företag i flera branscher, som minskar skatteintäkterna och skadar konkurrensen, men det ursäktar inte ett så slarvigt agerande från Skatteverkets sida, säger Camilla Littorin, FöretagarFörbundets förbundssekreterare, och tillägger:

Det är märkligt att ett statligt verk tillåts svartmåla småföretagarna på tvivelaktiga grunder.

För mer information:

Camilla Littorin
Förbundssekreterare, FöretagarFörbundet
Tel: 070-553 66 70
e-post: camilla.littorin@ff.se

Per Lidström
Förbundsordförande, FöretagarFörbundet
Tel: 070-372 08 40
e-post: per.lidstrom@ff.se

FöretagarFörbundet organiserar företagare över hela landet och har i dag över 34 500 medlemmar. Aktiva småföretagare leder FöretagarFörbundet, som arbetar för att förbättra villkoren och förutsättningarna för att starta, driva och äga företag, företrädesvis småföretag. Att skapa opinion om och ökad förståelse för företagandets och entreprenörskapets roll i samhällsutvecklingen ingår också i verksamheten. För mer information, se www.ff.se

[/one_half_last]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr