Sjuklöneansvaret hindrar tiotusentals nya arbetstillfällen och dämpar tillväxten

[one_half]

Närmare 6 av 10 småföretagare anger att de skulle anställa 1 till 2 personer inom 12 månader om sjuklöneansvaret togs bort. Det visar en undersökning som FöretagarFörbundet gjort.

”En reformering av sjuklöneansvaret skulle innebära tiotusentals fler jobb samt att ett utav de största hindren för företagens utveckling och för tillväxten försvinner” säger FöretagarFörbundets ordförande Mats Assarsson.

Småföretagen står för mer än hälften av alla arbetstillfällen i Sverige och ca 90 procent av alla nya jobb skapas sedan många år i småföretag med färre än 50 anställda. När medarbetare blir sjuka drabbas de minsta företagen extra hårt. Ett av de största hindren för dessa företag att växa är sjuklöneansvaret.

”Sjuklöneansvaret är en de viktigaste frågorna för FöretagarFörbundets medlemmar. I slutet av mars 2013 genomfördes en undersökning bland förbundets medlemmar kring hur de ser på sjuklöneansvaret och vilken betydelse det har på deras vilja att anställa.”

[/one_half]

[one_half_last]

6 av 10 småföretagare anger sjuklöneansvaret som ett stort eller mycket stort hinder för att anställa. Lika många har någon låtit bli att anställa på grund av sjuklöneansvaret. 8 av 10 känner du oro inför att någon anställd ska bli sjuk och därmed stå med dubbla kostnader för både sjuklön och lön till ersättare. 58% anger att de skulle anställa 1-2 personer inom en 12-månadersperiod om sjuklöneansvaret togs bort.

I enkäten som besvarats av 579 småföretagare och medlemmar är 21% är soloföretagare och 62% har färre än 20 anställda.

FöretagarFörbundet vill att:
Sjuklöneansvaret tas bort helt för de allra minsta företagen, upp till 10 anställda, och reduceras till 7 kalenderdagar för företag upp till 50 anställda.

[/one_half_last]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr