Miljöpartiet vill avskaffa sjuklöneansvar

Sjukstuga-Fotolia_51493355_XS_©_Andy_Dean-Fotolia.com-1366659227123Bra för småföretagen och jobben! FöretagarFörbundet välkomnar Miljöpartiets initiativ till att få riksdagen att ta bort sjuklöneansvaret för de minsta företagen. Enligt FöretagarFörbundets egen färska medlemsundersökning anger 6 av 10 småföretagare att de skulle anställa 1-2 personer inom 12 månader om sjuklöneansvaret togs bort.

”Slopandet av sjuklöneansvaret skulle innebära tiotusentals fler jobb samt en positiv utveckling för småföretagen och därmed tillväxten i landet. Bra att fler och fler partier inser vikten av denna fråga och att vi snart kan se ett resultat även i Riksdagen” säger FöretagarFörbundets ordförande Mats
Assarsson.

Sjuklöneansvaret är en av de viktigaste frågorna för FöretagarFörbundets medlemmar. I slutet av mars 2013 genomfördes en undersökning bland förbundets medlemmar kring hur de ser på sjuklöneansvaret och vilken betydelse det har på deras vilja att anställa. Ca 90 procent av alla nya jobb skapas sedan många år i småföretag med färre än 50 anställda. Ett av de största hindren för dessa företag att växa är sjuklöneansvaret.

6 av 10 småföretagare anger sjuklöneansvaret som ett stort eller mycket stort hinder för att anställa. Lika många har någon låtit bli att anställa på grund av sjuklöneansvaret. 8 av 10 känner du oro inför att någon anställd ska bli sjuk och därmed stå med dubbla kostnader för både sjuklön och lön till ersättare. 58% anger att de skulle anställa 1-2 personer inom en 12-månadersperiod om sjuklöneansvaret togs bort.

I undersökningen har 21% angett att de är soloföretagare och 62% har färre än 20 anställda.

FöretagarFörbundet vill att:
Sjuklöneansvaret tas bort helt för de allra minsta företagen, upp till 10 anställda, och reduceras till 7 kalenderdagar för företag upp till 50 anställda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr