Själv är bäste dräng

2017-06-08  HELSINGBORG
Mats Assarsson ,ordförande FÖRETAGAREFÖRBUNDET
FOTO:STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD
bild för fri publicering !

…men glöm inte att det gäller din pension också

Företagare har ofta inställningen att klara sig själva, och uttryck som ”själv är bäste dräng” eller ”man är sin egen lyckas smed” ses som hedersuttryck i företagarens värld. Det är också den inställningen som gör många företagare framgångsrika och bygger upp fina verksamheter och företag.
Man klarar sig själv, och skall det bli nåt gjort får man ta tag i det. Vi människor är olika helt enkelt, vissa gillar att snacka, vissa gillar att få saker och ting gjorda.

Företagarasverige är uppbyggt av alla dessa ”doers” som ser möjligheter, startar en verksamhet, arbetar hårt, inte sällan 50-60 timmar eller mer varje vecka för att bygga upp företaget och förverkliga en idé. Många är de som lyckas strålande, tjänar välförtjänt bra och även klarar att sälja företaget för en bra slant när det är dags att gå i pension. Det är även många som kämpar hårt ett helt liv i en verksamhet man brinner för men som inte riktigt lyfter och blir samma succé som de tänkte sig. Men de har ändå haft ett bra jobb och ett bra företag som bidragit med produkter eller tjänster för samhället. Båda har en sak gemensamt – inställningen att ”man är sin egen lyckas smed”

Många har även det gemensam att man tror att pensionen är något man får från samhället när livet som pensionär börjar, efter ett långt och intensivt arbetsliv. Det får man också, men bara till en viss del.

Småföretagare riskerar att få 25 procent lägre pension enligt pensionsmyndighetens årliga rapport. Myndigheten uppmanar med sin rapport alla företagare att se över sitt pensionssparande och betala in tjänstepension för att inte riskera att bli fattigpensionärer.

Det visar sig att det inte räcker med att klara sig själv under sin arbetslivstid utan det kommer sannolikt att gälla även för tiden efter arbetslivet – pensionstillvaron. Det nuvarande pensionssystemet bygger på att man utöver den allmänna pensionen från staten får tjänstepension inbetald från företaget, vilket 9 av 10 anställda får från sin arbetsgivare idag. Dock är det 1 av 10 som inte får denna inbetald och pensionsmyndigheten befarar att många av dessa är egenföretagare.

Företagarförbundet vill sätta fingret på problemet, både för medlemmarna och för politikerna, och genomför därför en undersökning för att kartlägga hur det ser ut med småföretagarnas pensioner i framtiden. Deltag gärna i enkäten här eller längre ner i nyhetsbrevet.

Då måste alltså vara din egen lyckas smed även för din pension i framtiden.
Och du måste börja i tid.

Mats Assarsson
Ordförande, Företagarförbundet Fria Företagare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr