Rekrytering i småföretag!

Survey FF Rekrytering _Sida_03

Många företagare har berättat om att det är svårt att hitta kompetent personal. Då vi får en allt rörligare arbetsmarknad så ökar omsättningen på personal och att rekrytera och anställa nya medarbetare blir en vanligare återkommande uppgift som betraktas som besvärlig och svår för många företagare. Det tar också en hel del tid i anspråk då processen med att gå igenom ansökningar och hålla intervjuer naturligtvis tar tid.

Hur går då småföretagare tillväga när det letar efter ny personal?
77 procent av Företagarförbundet Fria Företagares medlemmar hittar sina nya medarbetare i sitt eget nätverk. Endast 1 av 5 annonserar efter ny personal. Undersökningen visar också att många letar efter nya medarbetare bland dem som praktiserat hos dem under skoltiden eller annan form av praktik.

Trots att man letar personal direkt från skolan och utbildningar är engagemang viktigare än utbildning för småföretagarna, enligt undersökningen värdera 72 procent engagemang högre än utbildning. På frågan om vad som väger tyngst av personlighet eller kompetens är medlemmarna delade i två nästan lika stora läger med viss övervikt mot att personlighet är viktigare.

Även om personlighet då är viktigt för företagaren så har endast 15% provat personlighetstester. En rekrytering får heller inte vara särskilt kostsam. Max 10 000 SEK enligt dem som svarat på undersökningen, detta trots att en felrekrytering uppskattas kosta 100 000 tals kronor i lön, missade intäkter och arbetstid. 

 

Länk till undersökningen

Survey FF Rekrytering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr