Osäkert om elpriser i vinter – experter tror på lägre pris än ifjol

Electric plug and euro money. Concept of the increasing electricity prices.

Vid denna tiden ifjol varnade Svenska Kraftnät för att elen kunde komma att stängas av under perioder under vintern 2022/23. Det berodde på flera faktorer som sammanföll och försämrade produktionen av el. I år ser inte svenska kraftnät några tecken på att en avstängning blir aktuell. Det innebär samtidigt att priserna kan komma att bli lägre än ifjol.

Bakgrunden till att Svenska Kraftnät varnade för eventuell nedsänkning under den föregående vintern var att importen inte skulle räcka till under de kallaste vinterdagarna. Låga vattenmagasin i Norge samtidigt som Ukrainakriget drev upp priser på gas och stängde möjligheter att köpa gas var några orsaker, samtidigt som Ringhals fyra stod still hela vintern i Sverige. Därtill hade Frankrike problem med sin kärnkraftsproduktion vilket påverkade priserna i hela eur. Och här i Sverige stod Ringhals 4 still hela vintern.

Tillgången på el påverkar självklart priset och energimarknadsanalytiker Christian Holtz säger till Dagens Nyheter:

– Marknaden förväntar sig ett spotpris på i snitt 70 öre per kilowattimme i elområde 3 under vinterhalvåret, det är ungefär hälften mot snittpriset under samma period i fjol.

Med elbolagens påslag, elnätsavgift, moms och energiskatt ger det ett elpris på ca 2 kronor per kilowattimme.

Samtidigt så säger Christian att en mild vinter kan ge ännu lägre priser, medan en sträng vinter kan driva upp priserna till fjolårsnivåer. All anledning att fortsatt vara sparsam med elenergi, och driva sitt företag eller hushåll så elsnålt och smart som möjligt. Beträffande elavtalen så råder Christian DNs läsare att ha rörligt pris då han anser att fastprisavtalen har varit väldigt dyra.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr