Omställningsstöd istället för arbetsdöd

Smiling white female trainee in clothing design studio

Enligt den senaste undersökningen som är genomförd bland landets småföretag av Företagarförbundet säger Sveriges ”skattebetalare” att de ställer upp för Nationen om Regeringen ställer upp för dem. 6 av 10 har tappat mellan 10-30 procents omsättning resten har tappat mer. 70 procent hade ingen nytta alls av det första krispaketet till företagen, 73 procent var däremot glada över sänkta arbetsgivaravgifter i paket nummer två. Övriga insatser har dessvärre träffat småföretagen och deras anställda dåligt hittills. De flesta önskar ett tydligt kapitaltillskott nu.

Finansministern har hämtat för lite från ladorna

84 miljarder har regeringens utgifter till stödinsatser hittills uppgått till enligt Magdalena Andersson. Detta motsvarar ca 2,5 procent av BNP. Sveriges företagare, arbetsgivare och arbetstagare, dvs skattebetalarna har genom löneavgiften som ingår med en tredjedel i arbetsgivaravgifterna de senaste tio åren betalt in 1600 miljarder och med dessa pengar fyllt de ”välfyllda lador” som finansministern ofta pratar om. 

Företagarförbundet anser att öppna ladorna och endast återföra 84 miljarder dvs att drygt 5 procent av 1600 miljarder för att rädda jobben i denna historiska kris är för lite. Vi kräver handling för att rädda jobben och därmed skattebetalarnas pengar.

Skapa ett Omställningsstöd istället för arbetsdöd

Sverige kommer att se annorlunda ut efter Coronakrisen än före det inser det flesta. Som ett exempel har vi redan efter några veckor anpassat oss till en ny verklighet med mindre fysiska möten i skolan, arbetslivet och politiken.

Att vänta med stimulanspaket för småföretagen till efter krisen är att låta jobb gå förlorade i onödan och kommer att sätta många människor på A-kassa. Skapa omställning i företagen NU istället för sen!  Säger Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson Företagarförbundet

Hur företagen och företagens erbjudanden kommer att anpassas och se ut, under och efter krisen, lämnas bäst till alla företagare och entreprenörer själva. Men genom att stimulera dessa till att redan NU anpassa och ställa om sina verksamheter kan många jobb räddas. Vi ser inte poängen med att vänta med stimulanser till efterkrisen, ingen poäng alls faktiskt. Tvärtom så riskerar fler att hamna i massarbetslöshet och vägen därifrån är betydligt längre och dyrare för Sverige och skattebetalarna.

Omställningsstöd

– möjliggör för livskraftiga företag att söka motsvarande inbetalda löneavgifter de senaste 5 åren i omställningsstöd. Möjliggör också att söka konvertibellån för samma belopp för dem som behöver mer medel att ställa om. Med stödet kommer innovation att födas och entreprenörskap utvecklas samt jobb räddas. Villkora konvertibellån med preferensaktie enligt Företagarförbundets tidigare förslag. På så vis kommer skattebetalarnas pengar tryggt tillbaks när krisen är över.

”CSN STÖD” 
– 
möjliggör för Enskild firma och Handelsbolag att låna med en låg ränta på 0,16% och lång återbetalningstid. Rättvisa villkor ger de minsta företagen en chans att övervintra och ställa om på samma sätt som de lite större småföretagen med anställda.

Vi kräver en småföretagarminister som värnar om alla småföretagare nu! 

Med bästa småföretagarhälsningar
Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson Företagarförbundet
0706-721821, mathias.rebane@ff.se
Mats Assarsson, Förbundsordförande, Företagarförbundet
0709-374133, mats.assarsson@ff.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr