Ny undersökning: Enklare regler skapar nya och tillväxtorienterade företag

[one_half]

Tre av tio småföretagare lägger ner mer än 25 procent av sin arbetstid på regelkrångel och bara var femte upplever att regelbördan blivit mindre de senaste åren. Skulle regeringen uppnå sitt mål att sänka regelkrånglet med 25 procent skulle småföretagarna korta ner sina långa arbetsdagar samt satsa mer på försäljning och marknadsföring. Det visar en färsk undersökning från FöretagarFörbundet.

– Vi vet att åtta av tio småföretagare jobbar mer än 40 timmar i veckan. Tiden som småföretagare lägger på att hålla sig uppdaterade, förstå och följa landets krångliga regler skulle istället kunna läggas på tillväxtorienterade aktiviteter som försäljning, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på FöretagarFörbundet.

Idag är endast sju procent av landets befolkning företagare, en låg siffra jämfört med många andra länder.

– Med mindre regelkrångel skulle småföretagarna behöva slita mindre för att få företaget att gå ihop. Det skulle bli mer attraktivt att driva företag. Och vi behöver fler och livskraftiga företag i Sverige, säger Camilla Littorin.

Undersökningen visar också att var sjunde småföretagare tycker att reglerna har blivit krångligare under de senaste åren och två tredjedelar småföretagare är tveksamma till att regeringen kommer att uppfylla sitt mål.

[/one_half]

[one_half_last]

– Framförallt är det inte rimligt att landets minsta företag ska följa samma regler som de största. Ett införande av småbolagsregler skulle vara ett steg i rätt riktning, säger Camilla Littorin.

Enligt en rapport, som Näringslivets Regelnämnd (NNR) presenterade igår, menar man att det finns stor potential för regelförenkling i Sveriges kommuner. Dessutom visar rapporten att det finns stora skillnader mellan kommunernas tillämpning av samma regelverk.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Fakta om undersökningen:

Undersökningen genomfördes i FöretagarFörbundets medlemspanel av Hero Kommunikation mellan 23 och 25 mars 2011. Totalt fullföljde 1 225 småföretagare webbenkäten.

Läs rapporten här.

För mer information

Camilla Littorin, Förbundssekreterare FöretagarFörbundet
Tel: 070-553 66 70
E-post: camilla.littorin@ff.se

[/one_half_last]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr