Krånglig momshantering kostar företagen 14 miljarder årligen!

skatteverket

Momshanteringen blir krångligare och krångligare för de minsta företagen som också betalar mest. Tillväxtverket undersökte momshanteringen för 20 år sedan och sedan dess har kostnaderna för hanteringen av momsen har ökat med 25 procent. Trinovos konsulter har undersökt hur kostnaderna fördelar sig mellan olika bolagstyper och fann att nästan hälften av kostnaderna landar hos bolag med 1–4 anställda.

”Det pratas mycket om skattesatser på moms, men de stora problemen ligger inte där utan problemet är momsundantagen och begränsningar att göra momsavdrag”, säger Anna Sandberg Nilsson, momsexpert på Svenskt Näringsliv, till Dagens Industri.

”Reglerna är så krångliga att det innebär låsningar i systemet och får effekter som att företag väljer bort miljöbilar eller inte kan hyra ut tomma lokaler till exempelvis skolor och förskolor då dessa inte är momspliktiga. Istället får barnen vistas i baracker”, säger hon.

– Det är framför allt hanteringen av ingående moms som kostar mycket tid och pengar för företagen, och som är väldigt komplex, säger han.

Läs mer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr