Konkurserna fortsätter att öka

konkursnotis

730 svenska aktiebolag kursade förra månaden. Detta är högsta siffran någonsin för maj och 36 procent fler jämfört med maj 2022.

För tionde månaden i rad rapporterar Creditsafe om ökat antal konkurser jämfört med motsvarande månad året före. Samtliga branscher drabbas.

Över en fjärdedel av alla kursade företag under maj startade efter 2020. det vill säga under pandemin eller senare. Risken för konkurs är generellt sett högst under de första tre åren. Eftersom betydligt fler bolag startades under pandemiåren så drivs konkursökningen bland annat av dessa unga bolag.

Byggsektorn fortsätter att öka kraftigt och i spåren av minskat byggandet är det många byggbolag som nu inte överlever. Byggentreprenörer har ökat med 36 procent och byggsnickerifirmor hela 85 procent. Inom fastighetsbranschen har konkurserna ökat med 45 procent. En annan bransch med anmärkningsvärd ökning är sporthallar som gått upp 450 procent – 56 konkurser jämfört med 10 förra året. Krisande padelhallar står för hälften av konkurserna.

– Padelanläggningarna fortsätter ha stora problem. Höga fasta kostnader och en minskad efterfrågan, mycket på grund av tidigare överetablering. Branschen med minst ökning är e-handel med endast en procent. En förklaring är att konkurserna inom e-handelsbranschen började öka markant redan förra året. Vi ser fortfarande höga nivåer, men ytterligare ökningar uteblir vilket är positivt. Som vi konstaterat tidigare har pris blivit en viktigare faktor när konsumenter handlar, det gäller även detaljhandeln som fortsatt har det svårt, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Läs mer på Creditsafe.se

Läs eller titta på SVT.se

Även småföretagare kan skydda sig själva med en A-kassa anpassad för småföretagare SMÅA. I händelse av konkurs ger ersättning från A-kassan en möjlighet till återstart eller nystart av ett nytt företag med nya förutsättningar. Läs mer Råå SMÅA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr