Stressforskarens fem tips för återhämtning

Pressbild, Niclas Almén, Natur & Kultur, 2020

De flesta småföretagare kan inte ta en längre sammanhängande semester. Men går det ändå att hinna återhämta sig? Absolut, säger Niclas Almén, stressforskare vid Institutionen för psykologi och socialt arbete på Mittuniversitetet i Östersund.

– För hälsan och prestationsförmågan är det viktigaste inte att ha en perfekt semester, säger Niclas Almén. Att få små doser återhämtning ofta och regelbundet, gärna både under arbetet och på fritiden, är mycket viktigare än en lång sammanhängande ledighet.

Niclas forskar på vad som kännetecknar god återhämtning och har också skrivit en bok i ämnet, ”Återhämtningsguiden – Må bra trots stress och press”. 

– Jag jobbar även med att hjälpa arbetsgrupper på företag att hitta olika vägar till återhämtning, säger han. Ofta kan ganska små insatser ge snabba effekter för både hälsa och prestationer. 

Det är framför allt fem faktorer som styr hur väl man återhämtar sig, enligt Niclas. Man behöver inte klara alla fem hela tiden, men ju fler man lyckas med desto bättre.

Niclas fem tips för bättre återhämtning:

1.  Kunna påverka din situation

– Detta ökar möjligheten till återhämtning, säger Niclas. Till exempel om du vet att du kan välja att göra vissa sysslor på morgonen och vissa på eftermiddagen, ta en promenad på lunchrasten eller jobba hemifrån en dag då och då.

2. Gör saker som får dig att slappna av

– I bästa fall har du vissa arbetsuppgifter som får dig att slappna av. Kanske blir du avslappnad av att arbeta med musik i lurarna eller att vara lite mer passiv i ett möte där en kollega istället är drivande. Måste du jobba en stund varje dag på sommaren, så försök att göra det så njutbart som möjligt. 

3. Sök positiva utmaningar

– Gör sådant som ger en positiv utmaning, både på arbetet och fritiden. Gå till exempel en kurs som du är sugen på, lär dig beskära äppelträd om det känns kul eller se ett faktaprogram på tv. Men det är viktigt att du trivs med utmaningen, att det är något du vill lära dig. Detta är en relativt okänd återhämtningsfaktor.

4. Ta en mental paus från det som stressar dig

– Stressande tankar stör återhämtningen oavsett om du är ledig och ligger på badstranden, säger Niclas. Försök göra något där du kan släppa tankarna på det som stressar dig – om det nu är att se en tv-serie, spela golf eller springa en runda i skogen.

5. Ha kontraster i livet

– Om du jobbar mycket framför datorn är det utmärkt med rörelse på fritiden. Du kan också söka omväxling i yrkesrollen. Om du har ”blivit för mycket chef” de senaste åren kanske du kan ägna en stund då och då åt det du gjorde innan chefskapet tog över. Sök variation och undvik upprepning. Omväxling förnöjer.

Text: Stefan Hedner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr