Hållbarhetstänket lönsamt för Fruktstereo

On location at a wild orchard with beverage makes Fruktstereo in Sweden at Havang Osterlen. Picking various varieties of apples and plums.

Photography by:Emily Wilson Photography

För några år sedan bytte vin- och cidertillverkaren Fruktstereo i Malmö ut sin fruktpress mot en som var betydligt energisnålare. Inte för att företaget väntade sig högre elpriser, utan av hållbarhetsskäl.

– Hela företaget startade ur en idé att minska svinnet, berättar Mikael Nypelius, som driver Fruktstereo tillsammans med Karl Sjöström.

Både Mikael och Karl har en lång bakgrund inom restaurangbranschen, är utbildade sommelierer och vill med sitt företagande producera svenskt vin på ett hållbart sätt genom att utnyttja överflödet av frukt och bär.

– Vi började med att plocka frukt hemma hos privatpersoner som hade mer än de kunde ta hand om, säger Mikael. Idag har vi även en egen odling på Österlen, med bland annat plommon och olika äpplesorter. Genom att inte bara använda druvor kan vi tillverka drycker som blir ännu mer komplexa och intressanta. Vi använder även pressresterna till vinäger och annat för att vara effektiva och slippa slänga.

On location at a wild orchard with beverage makes Fruktstereo in Sweden at Havang Osterlen. Picking various varieties of apples and plums. Photography by:Emily Wilson Photography

Företagets ambition att medverka till ett mer hållbart samhälle syns i varje del av verksamheten. Bland annat i viljan att ha en energisnål produktion.

– Det var därför vi bytte fruktpressen för några år sedan. Vi gjorde oss av med en energislukande maskin och ersatte den med en som visserligen kräver lite mer manuella inslag i handhavandet, men som drar betydligt mindre el och vatten.

Omedelbart efter bytet minskade företagets elförbrukning med 10–20 procent. Mikael bedömer att den nya maskinen drar hälften så mycket el och förbrukar 90 procent mindre vatten än den gamla.

On location with beverage makera Fruktstereo in Sweden at their production facility. Processing various varieties of apples and plums. Photography by:Emily Wilson Photography

– En sådan effektivisering syns förstås också på elräkningen. När vi gjorde bytet kostade elen betydligt mindre än en krona per kilowattimme. Med dagens elpriser blir besparingen ännu större.

Även om Mikael är tacksam för de lägre kostnaderna, betonar han att bytet inte gjordes av ekonomiska skäl.

On location with beverage makers Fruktstereo in Sweden at their production facility. Bottling two different Cuvees. Photography by:Emily Wilson Photography

– Det känns lite tudelat att berätta om det här när jag vet att andra företagare lider, säger han. Vi förstod verkligen inte att elpriset skulle skjuta i höjden, utan har turen att verka i en bransch där det går att söka alternativa lösningar på saker och ting. Många andra har kanske inte lika stora möjligheter.

Text: Stefan Hedner
Foto: Emily Wilson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr