Hackare kräver bitcoins i utpressningsmejl – allt är en stor bluff

anonymous-2755365_960_720

Allt tydde på att hans mejlkonto blivit hackat. Göran bestämde sig för att betala de 800 dollar som hackaren krävde i bitcoins. Några dagar senare insåg han att det var en bluff.

– Jag borde förstås ha blivit misstänksam men det var väldigt övertygande. Mejlet var skickat från mitt eget mejlkonto och i mejlet stod dessutom ett lösenord som jag brukar använda på flera andra sajter, säger småföretagaren Göran.

AVSÄNDAREN KRÄVDE ATT Göran inom 48 timmar betalade in 805 dollar i bitcoins annars skulle hans mejl och surfhistorik avslöjas. Visserligen skrev utpressaren något om att Göran hade besökt porrsajter, vilket inte stämde.

– Nej, det har jag aldrig gjort och det var förstås en varningssignal. Samtidigt så kände de till ett lösenord som ingen annan kunde veta så jag tänkte att de måste ha hackat mig, säger Göran som bestämde sig för att betala.

MEN EFTERSOM DET skulle göras till en bitcoin-plånbok och instruktionerna var väldigt svåra att förstå så misslyckades han, vilket gjorde honom rejält nervös. Några dagar senare kom ett liknande mejl och sedan ett till. Inom loppet av en vecka hade han fått mer än tio olika utpressningsmejl, några svenska och några engelska, som alla krävde mellan 600 och 800 dollar. Han valde då att kontakta polisen.

– De berättade att jag blivit lurad. Utpressarna har egentligen inte hackat mitt mejlkonto utan någon sajt där jag varit registrerad med min epostadress där de kommit över lösenorden. Sedan skickar de mejl till miljoner människor och tyvärr är vi några som gått på det. En dyr läxa. Men samtidigt skönt att veta att de inte haft tillgång till min mejl, säger Göran.

POLISEN HAR DET senaste halvåret fått in tusentals anmälningar om utpressningsmejlen och råder folk att inte betala och inte svara på mejlen.

Fotnot: Göran heter egentligen något annat.

 

Text: Sölve Dahlgren

 

TÄNK PÅ DET HÄR!

1. Använd aldrig samma lösenord på mer än en sajt.

2. Skaffa en lösenordshanterare (ett program) där du kan lagra dina lösenord krypterat med ett långt lösenord.

3. Se till att ha uppdaterat virusprogram på dator och mobiltelefon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr