Fuskar 8 av 10 småföretagare? Knappast

[one_half]

Fuskar 8 av 10 småföretag? Knappast. Den som inte läser dagens rubriker om småföretags skattefusk ordentligt, riskerar att få helt fel bild av verkligheten.

– ”Det är lätt att få intrycket att Skatteverket slumpmässigt granskar företag.Så är det inte. Skatteverket granskar de företag som misstänks för fusk. Att de har rätt i 8 av 10 misstänkta fall betyder att Skatteverket är kompetenta, inte att småföretagare i allmänhet är fuskare”, kommenterar FöretagarFörbundets förbundssekreterare Camilla Littorin. – ”Skattebetalarna får varje år betala mångmiljonbelopp för att svenska företag drar av privata inköp i sin näringsverksamhet. 80 procent av de företag som Skatteverket granskat har fuskat med skatten på det här viset.”

Det rapporterar i dag Ekot, tillsammans med de flesta svenska tidningar. Och det låter riktigt illa. För om 80 procent av småföretagen fuskar, ja då handlar det om nästan alla mindre företag i Sverige.

Som vanligt när det gäller skattefusk och svartarbete i småföretag är ”problemet” att Skatteverket gör ett bra och effektivt jobb. Det betyder att de inte plockar ut småföretag slumpmässigt för revision. Dagens Industri förklarar:

”Sedan 2006 har Skatteverket specialgranskat företag som misstänks ägna sig åt omfakturering.”

Skatteverket undersöker med andra ord de företag som verkar misstänkta på något sätt, vilket är helt rimligt.

Mediernas rapportering är också helt rimlig. Men många kommer aldrig att läsa mer än ingressen, och där står det ”I fjol fuskade 8 av 10 granskade företag” (Dagens Industri) och ”80 procent av de företag som Skatteverket granskat har fuskat med skatten på det här viset”. (Ekot) Utan att läsa till slutet är det lätt att tro att Skatteverket granskat ett slumpmässigt urval av svenska småföretag.

[/one_half]

[one_half_last]

Ännu värre är att Skatteverket själva i sin officiella skattefuskstatistik låtsas som om deras skatterevisioner är slumpmässiga, när det är dags att räkna fram det totala skattefusket. Det har vi tidigare visat i vår rapport ”Skattefelskartan – leder den rätt?”. Därför är det viktigt att återigen påpeka: Skatteverket granskar inte företag slumpmässigt.

Skatteverket förklarar själva: ”Det finns en stor mängd mindre företag. Alla kan inte revideras. Ett urval måste göras. Även om det i materialet finns slumpmässiga revisioner så gör Skatteverket i allmänhet selekteringen för revision utifrån en bedömning av risken för fel. (Källa: Skatteverket, Svartköp och svartjobb i Sverige, (2006))

Trots det konstaterandet använder sedan Skatteverket resultaten från revisionerna för att med enkel extrapolering få fram det totala skattefusket. Den som drar slutsatsen att 8 av 10 företag skattefuskar av dagens rubriker gör med andra ord gjort ett rejält felslut.

För mer information:

Camilla Littorin, förbundssekreterare, FöretagarFörbundet:
070-553 66 70 eller camilla.littorin@ff.se

FöretagarFörbundet organiserar företagare över hela landet och har i dag över 34 500 medlemmar. Aktiva småföretagare leder FöretagarFörbundet som arbetar för att förbättra villkoren och förutsättningarna för att starta, äga, driva och utveckla företag, företrädesvis småföretag med mellan noll och nio anställda. Att skapa opinion om och ökad förståelse för företagandets och entreprenörskapets roll i samhällsutvecklingen ingår också i verksamheten. För mer information se: www.ff.se

[/one_half_last]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr