Forskare dyker ner i gig-arbete för att förstå arbetsformen bättre

Furious redhead businesswoman wearing suit working on line using a smart phone in a desk at office. Business problem.

Forskare på Mittuniversitetet har fått anslag för att göra en studie på hur arbetssituationen ser ut för så kallade gig-arbetare. Många giggare får sina uppdrag genom en app och den ena dagen kan se väldigt olik ut jämfört med nästa. Arbetsvillkor är dessutom osäkra och skyddsnätens omfång varierar. Att studera och knäcka extra med gig kan vara en jättebra lösning, samtidigt som arbetslösa som söker försörjning genom gig, kan få det svårt att försörja sig på en del av plattformarna. Säger Andreas Pragsten, digitaliseringsexpert på Företagarförbundet.

Men arbetslivet ser inte ut som det gjorde för 30-40 år sedan med ett jobb från sju till fyra eller åtta till fem, idag arbetar människor mycket mer flexibelt och många väljer att jobba mindre och bo billigt för att prioritera andra saker i livet, för dessa kan gig-jobb vara en bra möjlighet. Samtidigt som tryggheten i samhället och inte minst för småföretagare, som dessa giggare faktiskt är blir sämre och sämre.

Därför är det bra att denna studie genomförs och att vi får underlag för att utveckla ett tryggare arbetsliv för alla, även småföretagare.

Läs mer på Sveriges Radio här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr