11/11 – Singles day!

11-11-Meaning-min

Internethandelns heliga dag i öst infaller idag. Singles day som började som en hyllning till en ung flickas död har övertagits av E-handeln som en handelsfest. På samma sätt som Black Friday från väst, så håller Singles day på att erövra världen. Ytterligare en ”helig” handelsdag, Halleluja! eller?

Idag säljs det rekordmycket varor på internet. Det tog endast 1 minut och 8 sekunder att sälja för en miljard dollar när ”butikerna” på Alibaba öppnade. På en timma hade det sålts för 12 miljarder dollar. Taylor Swift uppträdde på ”inför shoppinggalan” 2019 och under dagen omsatte Alibaba motsvarande 38,4 miljarder dollar, vilket är ca 371 miljarder SEK, och är ordentligt mycket mer än vad Black Friday (7,4 miljarder dollar) och Cyber Monday (9,4 miljarder dollar) omsatte tillsammans i USA under 2019. Black Friday omsatte 2019 enligt PostNord 7,1 miljarder SEK i Sverige.

Historien bakom Singles day härstammar från Nanjing University där ungdomar 1993 började fira singlarnas dag, därav datumet 11/11, ett datum med bara ettor. En historia är kopplad till firandet om en ung man som hette Mu Guang Kun, som kallades Guang Gun, som under sitt andra år på universitetet träffade en flicka som tyvärr drabbades av cancer och dog. Den unge mannen gick då upp på översta våningen på universitetet och tände ett ljus på natten till flickans död. Pojkens kamrater följde med honom till översta våningen och tände ljus på hans födelsedag. Denna dag kom senare att kallas Guang Gun Festival som numera är Singles day. Med hänsyn till namnet på dagen är det ironiskt att 4000 bröllop sker idag i Beijing jämfört med ca 700 en vanlig dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr