Före detta Volvo VD uppmanar industri att starta riskkapitalfond med stöd av staten.

Sören Gyll säger i en intervju med Fplus att krisstöd riskerar att avtrubba företagen och göra dem mindre konkurrenskraftiga. Han vill heller inte se statligt övertagande av bolag, då historien visar på dåliga erfarenheter av detta.

Istället vill han att de livskraftiga företagen skall investera i de företag med förutsättningar att lyckas.

 Jag föreslår att alla livskraftiga bolag med stark ledning som i dag har möjlighet att stötta näringslivet bör göra detta – genom ett skapande av ett riskkapitalbolag. Näringslivet kan tillsammans skapa det riskkapital som behövs för att rädda viktiga och livsdugliga företag, säger Sören Gyll till Fplus.

Förslaget är i linje med Företagarförbundets förslag om ett Omställningsstöd genom preferensaktie. Att företag ges möjlighet att låna kapital för att överleva, ställa om och utvecklas efter krisen till schysta villkor. De skall ges låg ränta och lång återbetalningstid som styrs efter företagets utveckling och ekonomiska förmåga. Det skapar incitament för företagen att fortsätta kämpa och utveckla sitt företag samtidigt som investeringarna ger avkastning till ägarna som successivt avvecklar sitt ägande.

Läs intervju med Sören Gyll på Fplus

Läs om Företagarförbundets förslag – Omställningsstöd här

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar