Familjeföretag knäcks av energipriser

Broken piggy bank with money on table against dark background

– Vi betalade tidigare 42 öre per kilowattimme. Sedan första januari betalar vi 383 öre per kilowattimme. Gör man som vi av med en gigawatt om året landar den ökningen på 3 – 3,5 miljoner kronor på årsbasis, vilket ungefär motsvarar vår vinst ett bra år, säger Christin Jansson på familjeföretaget Bröderna Jansson Nissavarvet till tidningen Näringslivet.

Christin Jansson säger att elkostnaderna ger företaget en förlust varje månad trots att orderböckerna är fulla. Att säga upp personal för att kompensera för energikostnaderna fungerar dåligt enligt Christin då vi skulle missa deadlines till våra kunder vilket skulle förvärra situationen.

Många företagare upplever samma situation och många är besvikna på att regeringen kompenserar utländska tech-företag men inte våra egna svenska små och medelstora företag. Många företagare anser att regeringen även måste titta på att sänka elskatten för företagen eller erbjuda ett liknande stöd som för hushållen.

– I det här läget är hjälp från politiken nästan en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta. Allt hänger i luften just nu och vi vet inte hur framtiden ser ut. Varenda krona i stöd skulle hjälpa. Men jag har inte hört några diskussioner om att företagen ska få hjälp, hjälpen verkar bara riktas till hushållen. Men nu måste man göra något, annars har vi ingen industri kvar i Sverige. Det är den krassa verkligheten. Säger Christin Jansson till tidningen Näringslivet

Läs artikeln om Bröderna Jansson Nissavarvet här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr