Rabatt på energi till: Techjätter, Kryptovalutor, Stora industriföretag och Svenska hushåll! – Men ej till småföretagen?

Smiling white female trainee in clothing design studio

Högsta förvaltningsdomstolen slog nyligen fast att den elskatt-rabatt som Mikael Damberg (S) och regeringen införde 2016 för tech-företagen även skall ges till företag som utvinner krypto-coins och bidrar till utvecklingen av kryptovalutor runt om i världen.

Enligt Dagens Industri den 7 februari kommer Microsofts anläggningar i Sverige att kräva upp emot 450 megawatt tillsammans. En annan jätte – Amazons effektbehov är enligt Energimyndigheten sekretessbelagt.

I och med den stora effektförbrukningen som dessa serverhallar utnyttjar för kryptoframställning varnar Finansinspektionen och Energimyndigheten för att verksamheterna kan bli en fara för klimatet.

Slutsatsen är att den svenska regeringen sponsrar kryptovalutor genom energirabatter till stora techjättar som redan gör miljardvinster och som i detta fall bidrar till negativ klimatpåverkan, medan inhemska svenska mindre företag, som frisörer, bagerier, kaféer, hantverkare, bilverkstäder, idrottsanläggningar, gym, hotell med flera får betala notan. 

Att en regering skapar fördelar för utländska techjättar och kryptovalutor och skickar räkningen till svenska småföretag är obegripligt svårt att förstå och kan ej tolereras!

Säger Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

Finansdepartementet säger själva i sin prognos att energirabatten till industri och techbolags serverhallar kommer att uppgå till 15,3 miljarder under 2022.

Hushållen väntas få nästan 7 miljarder enligt ett förslag från regeringen som skall kompensera höga elpriser i dec-februari.

Med rekordvinst för statliga vattenfall på hisnande 48 miljarder och ökade momsintäkter från de höga energipriserna i vinter finns det utrymme för att kompensera de minsta företagen på liknande sätt som industrin eller hushållen. Att inte göra det är knappt hederligt av en regering som vill stå för jämlikhet och rättvisa i samhället.

Verksamheter som samhället förväntar sig upprätthålla service i vardagen som bagerier, frisörer, kaféer, gym och så vidare ges ingen som helst hjälp i denna energikris. Lek med tanken om restauranger och caféer i Sverige stängde i protest under en dag mot den ringaktning som visas de minsta företagen. Då skulle det bli kännbart för hela Sverige vad dessa små flitiga företag bidrar med varje dag. Tjänster som vi tar för givna, men man saknar inte kon förrän båset är tomt…

Ge små och medelstora företag sammamöjlighet till energirabatt som hushållen proportionellt viktat mot företagets storlek och energianvändning. Det räddar företag, jobb och skatteintäkter i det långa loppet. Det visar också att regeringen ser och förstår Sveriges jobbskapare. 

Vi uppmanar näringsminister Karl Petter Thorwaldsson att ta ansvaret för denna stora grupp i näringslivet! Gör om och gör rätt! – Angrip det verkliga problemet i energipolitiken istället för att notan för röstfiske skall betalas av småföretagen.

Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson, Företagarförbundet

0706-72 18 21, mathias.rebane@ff.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr