Elpriset om några år – 200 kr för en dusch?

Electric plug and euro money. Concept of the increasing electricity prices.

Peter Wennblad kommenterar Svenska kraftnäts (SVK) årliga kraftbalansrapport på SVD:s ledarsida. Rapporten är en prognos över hur väl elsystemet kan klara av de behov som förväntas komma från hushåll och industri. Elekvationen går inte ihop enligt SVK.

Gröna industrisatsningar som hybrid, Northvolt, H2 Greenstel i Norrland applåderas av politiken, men SVK hoppas att de försenas eftersom elproduktionen inte förväntas hinna bygga ut i den takt som behövs. Det innebär elunderskott och stort behov för att köpa dyr importel.

Ringhals och Oskarshamn”, skriver han på SvD:s ledarsida.

Den senaste vintern chockade många svenskar med elpriser över 8 kronor i södra Sverige. Det innebar att en tio minuters i dusch kostade ungefär 40 kronor i elkostnad. Effektunderskottet var större i de baltiska grannländerna där kostade en lika lång stund i duschen mer än 200 kronor under de värsta perioderna. Elpriset i Baltländerna toppade på 4 euro (ca 46 kronor).

Tyvärr kan det bli just så dyrt att tvätta håret också i Sverige skriver Wennblad.

Om svensk industri ska ställa om i den snabba takt den har förbundit sig till, och som politiken uttalat sitt stöd för, då kommer det att sluta med strömlösa hushåll och elsystemets sammanbrott. Och att svenska familjer får vänja sig vid elräkningar på en nivå som får förra årets skräckfakturor att framstå som mellandagsrea.

Läs mer på svd.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr