Dags att se över lön och avsättning till tjänstepension för 2024?

ai-generated-8270505_1280

2024 höjs inkomstbasbeloppet och den högsta pensionsgrundande inkomsten. Det innebär att det kan vara idé att se över de egna nivåerna för lön och avsättning till tjänstepension.

I en tidigare artikel tipsade Martin Björgell, pensionsexpert på Handelsbanken, om hur företagaren kan tänka och prioritera kring lön, pension och utdelning. Hans råd var att i första hand ta ut rätt lön, i andra hand göra avsättning till tjänstepension och först i tredje hand ta utdelning från företaget.

Även den som redan tänker och agerar på det här sättet har anledning att fundera lite extra inför årskiftet.

– Inkomstbasbeloppet 2024 höjs med 2,6 procent, förklarar Martin Björgell. Det betyder att den som vill ha en lön som ger maximal pensionsinbetalning kan ta ut 51 245 kr per månad.

Eftersom inbetalningen till tjänstepension får uppgå till en summa som motsvarar 35 procent av lönen, kan en företagare som tjänar 51 245 kr sätta av 19 935 kr per månad i tjänstepension under 2024. 

– Det är viktigt att de företagare som redan sätter av till tjänstepension och som har valt sin lön tänker till och funderar på om de kan följa med i den här ökningen, säger Martin Björgell. Annars riskerar de att ligga kvar på en gammal nivå i sin tjänstepension eller sitt uttag av lön.

Martin Björgell råder alla företagare att ha en checklista inför varje årsskifte för att se över bland annat löne- och tjänstepensionsnivåerna.

– Det kan också vara så att vissa inte maxar tjänstepensionen löpande varje månad, utan vill avvakta in i det längsta för att vara säkra på att det finns utrymme i företaget, säger han. När man då gör sitt bokslut och vet hur resultatet blev för året finns det möjlighet att göra extrainbetalningar till tjänstepensionen.

Text: Stefan Hedner

Foto: Handelsbanken och pixabay.com

•••

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr