Expertens råd om lön, pension och utdelning

HBLiv40631small

Många företagare resonerar olika när det gäller lön, pensionsavsättningar och utdelning. Martin Björgell är pensionsexpert på Handelsbanken och tipsar om hur man bör prioritera.

– Mitt första råd är att ta ut rätt lön, säger Martin Björgell. Vad som är rätt kan naturligtvis variera, men det är viktigt att inte ta ut för låg lön. Den som gör det betalar in mindre till den allmänna pensionen, vilket ger lägre pension i framtiden. Dessutom grundas andra trygghetssystem som föräldrapenning och sjukpenning på lönen, så en lägre lön ger lägre ersättning vid föräldraledighet och sjukdom.

Martin menar att företagare ganska enkelt kan skapa lika stor trygghet för sig själva som om de hade varit anställda.

– Det förutsätter förstås att den verksamhet man bedriver går bra, säger han. Baserat på de nya inkomstbasbeloppen för 2024 behöver man tjäna 51 245 kr per månad för att få full avsättning i den allmänna pensionen. Högre lön än så ger inte mer i allmän pension. Med den lönenivån hamnar man dessutom precis under brytpunkten för att betala statlig inkomstskatt. Brytpunkten kommer inte att räknas upp vid årsskiftet, utan går vid 51 275 kr per månad.

Martins andra råd är att sätta av till tjänstepension. De flesta anställda får tjänstepension via sin arbetsgivare, men företagare behöver se till att spara själva.

– Vad som är fördelaktigt för företag är att inbetalningen till tjänstepension är avdragsgill upp till 35 procent av lönen, säger Martin. Den som maximerar den allmänna pensionen med en lön på 51 245 kr per månad kan alltså sätta av 19 935 kr per månad i tjänstepension och samtidigt minska företagets beskattning. 35 procent av lönen är betydligt mer än den pensionsavsättning som görs för de flesta anställda. En bra möjlighet som ger flexibilitet för företagare att sätta av lite extra till pensionen under goda år. Många väljer också att lägga till en sjukförsäkring, en liv- och olycksfallsförsäkring samt en premiebefrielse, som gör att försäkringsbolaget tar över ansvaret för att betala in till tjänstepension vid långvarig sjukdom.

Först när man tar ut rätt lön och ser till att sätta av till tjänstepension tycker Martin att man ska fundera på utdelning.

– Det kan man göra om det finns utrymme kvar i företaget. Många lockas att prioritera utdelningen på grund av den lägre skatten. Men då tänker de ofta inte på att tjänstepensionen får liknande effekt, eftersom den är avdragsgill och minskar bolagsskatten. Dessutom har man vanligtvis en lägre inkomst som pensionär och då också lägre marginalskatt.

Text: Stefan Hedner

Foto: Handelsbanken

•••

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr