Dags att myndigheten gör nåt åt bolagskapningarna

2030806 HELSINGBORG FöretagareFörbundet 
Beställare: Peter Jansson ;
Mats Assarsson,förbunds- ordf. i Företagareförbundet
FOTO: STEFAN LINDBLOM/Helsingborgs-Bild

Första gången jag läste om en företagare som hade fått sitt bolag kapat trodde jag inte det var sant. Att någon så enkelt kunde ta över ett företag utan att ha någon som helst koppling till det, verkade osannolikt. I nästa nummer av Fria Företagare skriver vi om bolagskapningar, något som har blivit vanligare på senare år. När företagen vidtar säkerhetsåtgärder för att skydda sig mot rån och inbrott så hittar brottslingarna nya virtuella vägar.

Förutom bluffakturor och andra typer av bedrägerier så har nu kriminella upptäckt att det går att skicka in ändringsanmälningar till Bolagsverket som innebär att de kan placera en målvakt i styrelsen och dessutom förvandla denne till firmatecknare.

Bolagsverket har försvarat sig med att de strävat efter att förenkla för företagen när det gäller att kunna ändra uppgifter snabbt och utan för mycket pappersarbete. Det är givetvis positivt och något vi på förbundet ofta efterlyser i olika sammanhang – minskat krångel. Men det får inte ske på bekostnad av säkerheten som i detta fall. Myndigheterna måste omedelbart ta ansvar för att täppa till alla säkerhetsluckor och därmed göra det betydligt svårare för den som vill kapa ett bolag.

Brott som begås mot företag ses ibland som något mindre allvarligt än om det drabbar en enskild person. Det är ju “bara ett företag”. Men många glömmer att när ett företag drabbas av brott så slutar det ofta med kostnader på hundratusentals kronor när man summerar självrisker, förlorade intäkter och nedlagd tid på att ställa till rätta. Det i sin tur leder till att företagets ägare får sänka sin egen lön, sparka anställda eller i värsta fall drabbas av konkurs om förlusterna är för stora.

Så till alla politiker: Tänk på att varje brott mot ett företag riskerar att leda till förlorade arbetstillfällen och minskade skatteintäkter.

Mats Assarsson
ordförande Företagarförbundet Fria Företagare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr