Corona driver på ett kontantfritt samhälle

Corona Virus im Inneren des Körpers - Wuhan Virus

Blippgränsen för kontantfria betalningar höjdes i samband med epidemin av flera banker och kort till 400 kr. Trycket på att höja gränsen fanns redan före epidemin, och ute i Europa är 50€ den vanliga gränsen.

USA centralbank satte fysiska pengar i karantän som kom från Kina för att hindra epedemin. Likadant gjorde även Kina själva och Sydkorea.

Sammantaget så accelererar det kontantlösa samhället med hjälp av epedemin. 8 av 10 centralbanker utvecklar sedan en tid tillbaka egna kryptovalutor eller digitala valutor.

Om tre år tror bedömare att 20 procent av världens centralbanker har lanserat egna digitala valutor. Peoples bank of China ligger enligt uppgift långt framme och har i fem år utvecklat en digital yuan.

Riksbanken hemma i Sverige har lanserat ett tesprojekt med e-kronan som skall bygga på blockkedjeteknologi.

Även Facebook tittar på en egen valuta, Libra, i samarbete med ett antal stora aktörer som VISA, Uber, Spotify. Dock finns det ett politiskt motstånd mot att ge Facebook den positionen att ha en egen valuta och redan har ett antal av samarbetspartnerna backat ur projektet, bla. Vodafone, Paypal, MasterCard, Ebay, VISA. Frågan är hur tufft facebook vågar utmana världens centralbanker i valutafrågan?

Hur ett kontantlöst samhälle påverkar alla småföretagare återstår att se.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr