3:12 reglerna är i blåsväder igen

Pengar och 312regler

Regeringen vill stoppa möjligheten att ta utdelning från företagen om man uppbär stöd i krisen. Det kan vid en första anblick verka rimligt. Men om man dyker ner i hur utdelningar hänger samman med privatpersoners, fonders och investerares vilja att investera i företagen är det rakt kontraproduktivt. Om utdelningar stoppas minskas investeringar i företagen och omställning av ekonomin blir långsammare, något få önskar.

Pensionsfonder är stora investerare i företagen och med minskade utdelningar kommer dessa att ge sämre avkastning och de framtida pensionärerna blir lidande. Det är det få som önskar.

3:12 reglerna är skapade för att småföretagare skall ha en liten chans att få tillbaks investerat kapital och investerad tid i sitt eget företag då det inte alltid finns möjlighet att ta ut marknadsmässig lön, och att denna möjlighet ibland svänger från månad till månad. Därför är 3:12 reglerna som en buffert och möjliggör för de mindre företagen att ta utdelning och kompensera för en ibland sämre lön än marknaden i övrigt. Ett sätt att få familjeekonomin att hänga ihop för många småföretagare runt om i landet. Ett sätt att kunna betala hyran och sätta mat på bordet.

Genom att Regeringen nu vill slå undan den möjligheten för att få tillgång till stöd riskerar man att istället för att hjälpa företagen faktiskt stjälpa många av dem. Något som få önskar.

Genom att förbjuda utdelningar genom 3:12 regler för att få stöd riskerar regeringen att i det korta perspektivet hjälpa företagen att klara krisen för att kort därefter slå undan benen på dem. Något få önskar

Företagarförbundet uppmanar därför regeringen att tänka om och hitta en lösning som gör det möjligt för småföretagen att överleva både krisen och tiden efter krisen.

Läs mer på fplus här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr