Besked i höstbudget – förstärkt ROT avdrag

Smiling white female trainee in clothing design studio

Företagarförbundet har gentemot regeringen drivit frågan om förstärkt ROT avdrag sedan i vintras för att skapa jobb i byggbranschen. Nu kommer besked om att politikerna delvis lyssnat! Från och med 1 juli 2024 höjs taket för ROT avdrag till 75.000 kr och taket för RUT till samma belopp. Det sammanlagda taket blir därmed 150.000 kr per person och år. Det höjda taket sägs vara tillfälligt och gälla under 2024.

Från och med den 1 juli 2024 kan svenska hushåll sänka arbetskostnader genom rot- och rutavdrag med sammanlagt 150 000 kronor per person – fördelat lika mellan rot och rut med max 75 000 kronor vardera, meddelade finansminister Elisabeth Svantesson på dagens pressträff.

Det höjda taket är dock endast en del av kravet från Företagarförbundet säger Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson. Företagarförbundet vill att ROT avdraget skall återstartas. Det innebär att man bör höja avdraget från 30 procent på arbetskostnaden för ROT till 50 procent som det varit tidigare och som det är på RUT. Man bör också inkludera branscher som solskydd (för energibesparing), larm (för trygghet mot den höga brottsligheten). Sist men inte minst bör avdraget ges till individen som en skatteåterbäring, istället för att som idag Hantverkaren skall riskera pengarna i de fall individen inte är godkänd eller har nått över taket. Det är viktigt att stimulansen blir rejäl för att motverka den osäkerhet om hushåll visar för investeringar i ombyggnad i det rådande ränteläget och med osäkra elkostnader som väntas under vintern.

Läs mer på regeringen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr