A-kassan är en billig försäkring

Business Owner Protecting Their Assets, Generative AI

I en nyligen genomförd undersökning visade det sig att 15 procent av de företagare som inte var med i a-kassan hade valt bort medlemskapet för att det ansågs vara ”en onödig kostnad”.

A-kassan kostar 159 kronor per månad

Ett medlemskap i Småföretagarnas a-kassa, SMÅA, kostar 159 kronor per månad och är en försäkring som kan ge ersättning vid arbetslöshet. Ersättningen ger då upp till 1 200 kronor per dag i högst 300 ersättningsdagar.

Låt oss jämföra kostnaden med två andra vanliga försäkringar, som de flesta inte skulle drömma om att välja bort.

Bilförsäkring kostar 353 kronor per månad

Bilförsäkringen består bland annat av en trafikförsäkring, som är obligatorisk. Men sedan kan man välja om man vill bygga på med halv- eller helförsäkring. Enligt Zmarta, som är en jämförelsetjänst för bland annat försäkringar, kostar en genomsnittlig bilförsäkring idag 4 236 kronor om året, eller 353 kronor i månaden. 

Priset för bilförsäkringen varierar beroende på faktorer som ägarens ålder, bostadsort, självrisknivåer och vilken bilmodell det handlar om. Men ändå – den genomsnittliga bilen kostar mer än dubbelt så mycket att försäkra som det kostar att försäkra sin egen inkomst med ett medlemskap i SMÅA.

Villaförsäkring kostar 446 kronor per månad

En villaförsäkring kostar enligt Zmarta i genomsnitt 5 357 kronor per år eller 446 kronor per månad. Men priset varierar även här, bland annat beroende på var i landet man bor. I Stockholm kostar villaförsäkringen 7 160 kronor i snitt, medan den i Jönköping endast kostar 3 741 kronor. Lägenhetsinnehavare kan försäkra sitt boende billigare. En vanlig hemförsäkring kostar i genomsnitt 2 004 kronor per år eller 167 kronor per månad. 

Så, vad är poängen med den här jämförelsen, förutom att a-kassan kostar långt mindre än både bilförsäkringen och villaförsäkringen. Jo, att 159 kronor per månad ger tillgång till något av det viktigaste som finns för den egna tryggheten – en daglig ersättning vid arbetslöshet som är baserad på inkomsten. Det är inte en onödig kostnad.

Läs gärna mer om medlemskap i a-kassan på SMÅA:s hemsida: https://www.smakassa.se/

Text: Stefan Hedner

Bild: Pixabay

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr