Plastpåseskatten slopas 2024

Andreas Pragsten webb 800

Avskaffandet av plastpåseskatten i Sverige, som nyligen meddelades av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, Välkomnas av Företagarförbundet.

För många företag, särskilt de inom detaljhandeln, är detta ett välkommet beslut. Plastpåseskatten har varit en ekonomisk börda för både företag och konsumenter, och dess avskaffande förväntas minska kostnaderna och öka företagens lönsamhet. Det innebär också att kunderna inte längre behöver betala extra för plastpåsar, vilket kan göra inköp mer prisvärda och bekväma.

Samtidigt finns det en oro för miljökonsekvenserna av detta beslut. Naturvårdsverket har tidigare uttryckt oro för att avskaffandet av skatten kan leda till en ökad användning av plastpåsar och därmed ökad plastförorening i naturen.

För företagare är detta en påminnelse om vikten av att balansera ekonomiska intressen med miljömässig hållbarhet. Många företag har redan vidtagit åtgärder för att minska sin plastanvändning och främja återanvändbara och miljövänliga alternativ. Det är viktigt att fortsätta driva denna agenda även om plastpåseskatten avskaffas, säger Andreas Pragsten, ansvarig för hållbarhet i Företagarförbundet.

Sammantaget kommer avskaffandet av plastpåseskatten att påverka företagen och konsumentbeteendet. Balansen mellan ekonomi och miljöansvar kommer att fortsätta vara en central fråga för företagare i Sverige och globalt.

(Sammanfattat med hjälp av AI)

Läs mer här och titta på inslaget med intervju i SVT här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr