Tips för effektivare hemarbete

pexels-olia-danilevich-4974914

Att arbeta hemifrån någon dag i veckan har sina fördelar. Argument som ”jobba ostört” och ”slippa restid” stångas dock med nackdelar som ”mycket som distraherar”. Här är några tips för effektivare hemarbete:

1. Ha en separat arbetsplats. En dedikerad arbetsplats ger en gräns mellan arbete och hem. Det minskar viljan att sätta på en tvätt eller ta en macka. Se också till att du har en ergonomisk stol, ett bra bord och god belysning vid arbetsplatsen.

2. Ha strikta arbetstider. Bestäm när arbetsdagen börjar och slutar. Ha gärna också rutiner för när du ska ta en promenad och när det är dags att dricka kaffe. Respektera rutinerna, för de ger fokus till arbetet.

3. Skriv en rimlig ”att göra-lista”. Vad är viktigast att klara av under dagen? Skriv en lista, gör en sak i taget och pricka av på listan efter hand.

4. Minska det som stör. Vet du att du har lätt för att kolla mailen eller andra notiser när det plingar till så stäng av allt sådant. Lägg telefonen på ett annat bord, stäng av webbläsaren och ha bara nödvändiga program öppna på datorn.

5. När du har paus kan du göra vad du vill. Prova gärna ”Pomodoro-metoden”, som vi har skrivit om tidigare. Då jobbar du 25 minuter i taget, med en 5-minutersrast mellan varje pass och längre raster då och då. Under rasterna är det viktigt att helt koppla av från jobbet. Då kan du brygga kaffe, kolla Facebook eller gå en runda runt huset.

6. Berätta hur du jobbar. Att du sitter hemma för att arbeta ostört innebär inte att dina medarbetare inte får ta kontakt med dig. Berätta hur du jobbar och att det kan ta en stund innan du återkommer om de skulle söka dig.

7. Har du anställda som också vill jobba hemifrån ibland? Bra, om arbetsuppgifterna medger det så är det ett sätt att få nöjdare medarbetare. Men tänk på att du har ett arbetsmiljöansvar även när arbetet sker hemifrån, så se till att alla har en ergonomisk arbetsplats och att de trivs med att arbeta så här i längden.

Text: Stefan Hedner

Foto: Olia Danilevich/Pexels.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr