Arbetsgivaravgift sänks för enmansföretag

Växastödet som infördes för drygt ett år sedan innebär att enmansföretag som anställer sin första medarbetare få nedsatt arbetsgivaravgift från från 31,42% till 10,21% under det första anställningsåret. Det innebär en kostnadsminskning om för företagaren på 5303 kr/månad om hen anställer en person med 25 000 kr i lön.

Under 2018 var det drygt 7000 företag som utnyttjade stödet och det kostade staten 150 miljoner kronor. Det var långt ifrån det budgeterade anslaget på 1,8 miljarder. Man kan konstatera att efterfrågan varit låg eller kännedomen om att stödet finns att tillgå.

Efter januariuppgörelsen föreslår nu regeringen att stödet utvidgas till att omfatta två år och hoppas att fler skall få kännedom om stödet och utnyttja det. På så vis så väntas företagen utvecklas och fler komma i anställning. Totalt kan en enmansföretagare spara max 127 272 kr med regeringens föreslagna rabatt på arbetsgivaravgiften.

Finansminister Magdalen Andersson säger till Sveriges radio:

– Jag tror absolut att det finns ett sysselsättningsvärde men det ska naturligtvis utvärderas ordentligt.

Regeringen föreslår att en utvidgning av stödet skall träda i kraft i augusti i år, men skall även gälla anställningar som påbörjats redan från och med mars i år.

– Det är för att det inte ska hindra någon att anställa idag eller imorgon, det ska kunna tillämpas omedelbart, fortsätter Magdalena Andersson.

 

Läs eller Lyssna på Sveriges Radios inslag här

Emil Källström, talesperson på Centerpartiet tar fråga ett steg längre än finansministern och säger att Arbetsgivaravgiftens skall slopas helt för den som anställer sin första person.

Läs mer om Emils uttalande här

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Print

Lämna ett svar