Antalet konkurser skenar

konkursnotis

5 aktiebolag fick slå igen under juni månad, vilket är den högsta siffran på 20 år för en enskild månad. Det är en dramatisk ökning med 39 procent jämfört med samma månad ifjol. Bygg, restaurang och handel är hårdast drabbade.

Hittills under 2023 har nästan 4000 aktiebolag gått i konkurs och nästan 10.000 anställda blivit av med sina jobb.

– Det är tydligt att vi nu gått in i en oroligare tid med en utmanande lågkonjunktur som gör det svårare för svenska företag att vara lönsamma. Många bolag har tyvärr inte motståndskraft att hålla ut, vilket bidrar till det vi ser nu – rekordhöga konkurstal. Aldrig tidigare har konkurserna varit på en så här hög nivå. Inte ens under pandemin, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Hotell och restaurangbranschen som ökade antalet konkurser med hela 91 procent i juni har ökat 41 procent hittills i år. Det är bland annat ökade hyreskostnader, dyrare råvaror och stigande räntor som slår hårt. Lägg till att kunderna har mindre pengar kvar efter att deras hyror och kostnader ökat på samma sätt så blir det en dubbelsmäll för branschen.

Bland byggentreprenörer och byggfirmor har konkurserna ökat med över 30 procents i år, detaljhandel ligger på 34 procent och partihandel på 40 procent. Städföretag, livsmedelsbutiker och bilverkstäder har det också tufft, här ökar konkurserna med över 30 procent.

Skulder från pandemin fortfarande obetalda

Skatteverkets anstånd under pandemin kommer som den tredje smällen för många av dessa företag, då anstånden skall börja betalas tillbaks under hösten för många. Totalt har skatteverket en fordran på 50 miljarder inklusive ränta till 23 000 företag. Lite drygt 2 miljoner per företag.

Läs mer och se hur din bransch är drabbad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr