3 jobb som AI redan tagit över (delvis)

ai-generated-7854427

Det framkommer att introduktionen av artificiell intelligens (AI) inte enbart medför en risk för att ersätta befintliga arbetstillfällen utan även skapar nya möjligheter inom arbetsmarknaden. En analys utförd av mjukvaruutvecklaren Henley Wing Chiu, som granskade över 5 miljoner jobbannonser på frilansplattformen Upwork från tiden strax innan ChatGPT lanserades i november 2022 fram till februari 2024, belyser denna dynamik.

Henley Wing Chiu’s analys visar att frilansmarknaden är särskilt känslig för teknologiska förändringar jämfört med större företag som anpassar sig långsammare. Trots de omvälvningar som generativ AI medför, visar resultaten att de flesta specialiserade nischer inom frilanssektorn inte bara överlever utan också växer. Bland de 12 undersökta underkategorierna noterades en ökning i uppdrag inom områden som videoredigering och -produktion (39%), grafisk design (8%), webbdesign (10%), backend-utveckling (6%) och frontend/webbutveckling (4%).

Dock upplevde inte alla sektorer en positiv trend. Vissa områden drabbades av en markant minskning i antalet jobb:

  • skrivrelaterade uppdrag minskade med 33%,
  • översättningsjobb med 19%
  • kundtjänstpositioner med 16%.

Denna nedgång är knappast överraskande med tanke på att AI-verktyg som ChatGPT blir alltmer vanliga inom redaktionellt arbete och kundservice, exempelvis användningen av en AI-robot av Klarna som utför arbete motsvarande det som 700 anställda tidigare hanterade.

Det finns en förståelse att AI-verktyg, som kan hantera uppgifter såsom programmering, utveckling av marknadsföringskampanjer, skapande av ansökningar och analys av stora datamängder, sannolikt kommer att fortsätta påverka arbetsmarknaden och möjligtvis utöka sin påverkan till fler yrkesområden framöver.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr