Vi har fem olika bolagstyper i Sverige, Vilken passar bäst för dig som småföretagare? Företagarförbundet medlemmar består till ca 30 procent av enskilda firmor medan merparten är aktiebolag. Ytterligare några handelsbolag och ett och annat kommanditbolag kan man också finna i medlemsförteckningen. Men vad består skillnaderna i?
Kort beskrivet (du hittar en utförligare beskrivning med råd om vad som passar dig bäst på Dagens industris sajt här
Aktiebolag
Företaget är en egen juridisk person och häftar för sina egna skulder. Kräver kapitalinsats och lite mer omfattande administration kring bokslut, löpande deklarationer av moms, löneskatt och arbetsgivaravgifter. En väsentligt fördel är ett lågbeskattad uttag enligt 3:12 reglerna som innebär att du vid ett bra resultat kan ta ut en del till enbart 20 procent skatt medan du i en enskild firma måste skatta allt som lön vilket kan bli kostsamt om du hamnar över taket för statlig inkomstskatt.
Enskild Firma
Snabbt och enkelt att starta utan krav på kapitalinsats, du kan vara igång på några dagar. Nackdelen är att din privatekonomi och bolaget lätt blandas samman. Du är också som privatperson skyldig att täcka upp företagets skulder om firman hamnar på obestånd.
Handelsbolag
Liknar den enskilda firman men består av minst två delägare. Enkelt och snabbt att starta utan krav på kapital. Delägare är solidariskt ansvariga för bolaget vilket innebär att varje delägare kan krävas på privata tillgångar för att täcka handelsbolagets skulder.
Kommanditbolag
Liknar handelsbolaget men en av delägarna kallas komplementär och är ensam ansvarig för bolagets skulder. Övriga delägare riskerar enbart det kapital de satt in.
Ekonomisk förening
Gemensamt ägande i en verksamhet utan vinstsyfte. Överskottet återinvesteras vanligtvis i verksamheten. Ägarna eller medlemmarna i den ekonomiska föreningen har inget personligt ansvar utan företrädarnas varet tas av en styrelse.
Läs hela artikeln på dagens industri här