Vilande företag en möjlighet i oroliga tider

Female entrepreneur working on new project with her team.They have some problemsExhausted businesswoman having a headache at office.

Tillfälliga problem i företagets verksamhet kan kosta stora pengar. Ett alternativ till konkurs är att lägga företaget vilande under en period och få ersättning från a-kassan.

Vad gör man om företaget börjar gå så dåligt att det inte längre är lönsamt? En del väljer att spotta i nävarna och kämpa så länge de har besparingar att leva på. Andra väljer att göra ett tillfälligt uppehåll i verksamheten och få ersättning från a-kassan under en period. Något som naturligtvis också förutsätter att man är medlem i en a-kassa.

– Tror man att det finns goda chanser att få företaget lönsamt igen är det här en bra möjlighet, säger Jessica Tjällman, marknads- och kommunikationschef på Småföretagarnas A-kassa, SMÅA. Varken Bolagsverket eller Skatteverket behöver kontaktas för att verksamheten ska läggas vilande. Man meddelar sin a-kassa och anmäler sig till Arbetsförmedlingen. När man sedan är redo att starta upp igen kontaktar man a-kassan och berättar det.

Ett medlemskap i a-kassan kan alltså göra att man slipper avveckla hela sitt företag. Men vad finns det för regler när företaget är vilande? Vad får man göra och vad får man inte göra?

– Under pandemin infördes flera lättnader för företagare, berättar Jessica. Dessa har förlängts till och med 31 december 2023. Bland annat kan man lägga företaget vilande flera gånger, utan krav på att det ska gå fem år mellan perioderna. Man får också vidta en del åtgärder i den vilande verksamheten och ändå betraktas som arbetslös.

Bland de åtgärder som tillåts märks bland annat marknadsföringsåtgärder i form av uppdatering av företagets hemsida och vissa kund- och leverantörskontakter.

– Vad man inte kan göra är exempelvis att ha en webbshop igång, aktivt sälja varor eller tjänster, eller att jobba åt potentiella kunder utan att fakturera arbetet, säger Jessica.

Under pandemin betalade SMÅA ut arbetslöshetsersättning till över 10 000 företagare i Sverige. 

– Företagare bidrar i mycket hög grad till vårt välfärdssamhälle, säger Jessica. De bör självklart ha samma rättigheter och möjligheter som alla anställda. 

Stefan Hedner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr