Vart fjärde småföretag tar onödiga risker

Rebecka edman Säkra 3webb

Nästan var fjärde småföretagare saknar företagsförsäkring, något som kan bli en väldigt dyr affär om något går illa.

Cirka 25 procent av alla småföretag väljer att driva sitt företag helt utan företagsförsäkring. Hur kommer det sig? Kanske är småföretagare lite mer ”wild & crazy” och känner sig trygga med tanken att ”det drabbar inte mig”. Så är det förmodligen inte, man hinner helt enkelt inte köpa rätt skydd som är anpassat efter ens unika verksamhet. Det är dessutom en kostnad som man kanske inte prioriterar som ny företagare, som sedan övergår i någon slentrian tanke att ”jag ordnar det sedan”.

Men om oturen drabbar dig vill du mer än någonsin vara försäkrad. En skada kan vara förödande för din verksamhet och förstöra allt du har byggt upp. Det är dessutom av stor vikt att ha skydd för tvister tidigt i sitt företagande.

En rättsskyddsförsäkring gäller nämligen inte för avtal som ingåtts innan försäkringen trätt i kraft.

Vi har observerat ”misstag” man ofta gör när man köper sitt försäkringsskydd. En vanlig brist är fel angivna belopp som premien

grundar sig på, exempelvis omsättning och antal anställda. Påföljden kallas underförsäkring och man riskerar nedsättning av ersättning vid skada.

Glöm inte heller att ange försäkringsställe (adressen där verksamheten bedrivs) och kontrollera försäkringsbelopp för exempelvis egendom så de inte är för låga.

”Om oturen drabbar dig vill du mer än någonsin vara försäkrad. En skada kan vara förödande för din verksamhet och förstöra allt du har byggt upp. Det är dessutom av stor vikt att ha skydd för tvister tidigt i sitt företagande.

Som företagare ska man även vara observant så att man inte saknar vissa områden/moment:

Exempel 1: Företagaren har en vanlig ansvarsförsäkring men saknar exempelvis åtkomst. Då får du betala alla kostnader får att själv ”komma åt” och rätta till en skada orsakad av exempelvis ett fel utfört arbete.

Exempel 2: Företagaren kör runt med verktyg och varor i bil men har missat att teckna tilläggsförsäkring. Detta tillägg kan oftast tecknas i både företags- och fordonsförsäkringen.

Exempel 3: Företaget bedriver rådgivande verksamhet men har endast tecknat vanlig ansvarsförsäkring. En vanlig ansvarsförsäkring ersätter endast person- och sakskada medan företaget i detta fall behöver skydd för ren förmögenhetsskada.

Dessa saker är väldigt vanliga misstag som lätt går att avhjälpa. Vi hjälper dig gärna. Kontakta oss på Säkra för genomgång av ditt försäkringsskydd och offert från medlemsförsäkringen.

Vi vill också tipsa om sjukavbrottsförsäkring.

Som småföretagare är det viktigt att företaget finns kvar även efter en längre sjukskrivning. Försäkringen tecknas för nyckelperson och ersätter företagets fasta kostnader. I Företagarförbundets medlemsförsäkring har vi ett brett skydd till förmånliga priser.

Hör av dig till oss på Säkra om du har några frågor om medlemsförsäkringen.Säkra Stenstaden AB. Telefon: 060 – 61 25 30. Mail: stenstaden@sakra.se

Rebecka Edman, Försäkringsrådgivare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr