Varningen – höjd A-kassa leder till fler arbetslösa

Smiling white female trainee in clothing design studio

Under statsminister Magdalena Anderssons 1 maj tal under söndagen lovade hon att permanenta den (tillfälligt, under pandemin) höjda a-kassan. Enligt en undersökning av Svenskt näringsliv under hösten 2021 så leder förslaget om permanent höjd a-kassa till ytterligare 40.000 arbetslösa.

– Förslaget om höjd a-kassa kommer att kosta mycket mer än vad statsministern säger eftersom det har en påvisad negativ effekt på sysselsättningen, säger Sven-Olov Daunfeldt till Tidningen Näringslivet.

Forskning från Danmark signerat Torben M. Andersen, Michael Svarer och Rune Majlund Velin visar att i 24 av sammanlagt 28 studier så leder en höjd a-kassa till fler arbetslösa.

Mathias Rebane på Företagarförbundet förklarar sin syn på förslaget:
Vi i företagarförbundet har oroat oss länge för att regeringen skulle släppa frågan om jobbskapande inför valet eftersom man dels har gått över till att tala om ”sysselsättningsgrad” istället för arbetslöshet. Vad gäller sysselsättningsgrad, som omfattar både invånare som har jobb och betalar skatt till välfärden som invånare som genom bidrag har någon form av sysselsättning. Arbetslösheten är ett krassare mått och mäter andelen invånare som skulle kunna ha jobb och bidra med skatteintäkter. Eftersom jobbpolitiken misslyckats och löftet som Stefan Löfven och Socialdemokraterna gav inför valet 2014 om EUs lägsta arbetslöshet inte har infriats så finns det anledning att inte tala om jobbskapande inför detta val för att undvika att tala om sitt eget misslyckande.

Men en regering måste tänka på vad som är bäst för landet och medborgarna långsiktigt även under ett valår. Att släppa arbete med jobbskapande och skjuta in ytterligare 5 miljarder i bidrag till arbetslösa riskerar att ta bort motivationen att skaffa sig jobb, Vi har ett företagarkollektiv som skriker efter arbetskraft, men en befolkning som genom Magdalenas förslag kommer att mindre motiverade att söka jobb.

Det leder i sin tur till ytterligare skattehöjningar för att finansiera bidragen och välfärden och en ond spiral har påbörjats och getts extra skjuts.

Det är obegripligt oansvarigt av en statsminister att ta kortsiktiga poäng inför valet genom att föreslå höjd a-kassa istället för att ta ansvar på riktigt för jobbskapande och därmed pressa NER arbetslösheten. Säger Mathias Rebane, Näringspolitisk talesperson Företagarförbundet.

Läs mer här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr