Bra tryck inför norrländska campingsommaren

Sofi

Företagare efter pandemin:

Trots färre gäster lyckades Sofi Holmgren öka omsättningen för Överkalix Camping under pandemins första år. Ett år senare sålde hon verksamheten till en hotellkedja som hon nu arbetar för. Campingens stugor är redan fullbokade hela kommande vintersäsong.

Sofi Holmgren tog över Överkalix Camping ett par veckor innan pandemin bröt ut våren 2020. Gästerna försvann och Sofi ägnade tiden åt att renovera stugorna och rusta upp campingen.

– Campingen behövde ett lyft och jag ordnade också med nödvändigheter som en hemsida och e-post, något som inte fanns tidigare, säger hon.

Sofi började hyra ut campingens stugor under höst- och vintertid, något som bidrog till att hon – trots avsaknaden av omställningsstöd – kunde öka omsättningen och gå med vinst under det första året. Efter ungefär ett år sålde hon sin verksamhet till hotellkedjan Explore The North, som har fem hotell i norra Sverige.

Copyright © Fotograf Michael Törnkvist All rights reserved. epost: micke@northworks.se Fotograf Michael Törnkvist Mobil: 070-59 22 006 micke@northworks.se NorthWorks

– De köpte även det hotell som ligger precis intill Överkalix Camping, berättar Sofi. Där hade jag tidigare jobbat och det var ganska logiskt att göra gemensam sak. Det är svårt att vara liten i den här branschen och desto roligare att tänka större. Nu kan till exempel både hotell- och campinggäster utnyttja faciliteter och resurser på båda ställena.

Sofi arbetar idag som ansvarig för marknadsföring och försäljning på Explore The North. Hon berättar att det som märkts mest under pandemin är de norska gästernas frånvaro.

– Det är en köpstark grupp som vi har saknat, men som nu verkar vara på väg tillbaka igen. Annars har vi mycket besökare från Belgien och Holland, inte minst under vintrarna. De lockas förstås av naturen, vildmarken och aktiviteter som norrskensturer och hundspann.

Bokningstrycket inför sommaren är högt, bland annat tack vare inplanerade arrangemang som bilutställning, marknad och hundutställning.

– Inför kommande vinter ser det också bra ut, säger Sofi. Från den 9 december och fram genom hela vintersäsongen är alla stugor på campingen fullbokade, framför allt av utländska turister.

Foto: Michael Törnkvist/Northworks Sweden och Sofi Holmgren

••••

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr