En vanlig metod som bedragare använder är att skicka ut mejl där man påstår att mottagaren är berättigad till återbetalning av pengar.
Exempelvis kan de påstå att mejlet skickats från VISA/Mastercard Secure och formuleringar som “Vi har märkt att din senaste betalning åtalades tva ganger på samma gång, och det är på grund av ett tekniskt fel.
När du bekräftar informationen på kortet, kommer vi att återbetala till ditt konto.”

Sedan länkar de till en webbplats där du uppmanas att fylla i alla dina kortuppgifter. Den som lyder instruktionerna ger i princip bedragare tillgång till sitt kort.

Även Skatteverket används som avsändare av bedragare. Just nu cirkulerar ett par varianter som handlar om återbetalning av skatt. Flera personer, både företag och privatpersoner, har fått mejl formulerade i stil med:
“Kära skattebetalare,

Våra register visar att du är berättigad till en skatteåterbäring på
7235,00 SEK
Var vänlig fyll i formuläret innan 2014-01-17″

Och sedan uppmanas mottagaren att klicka på en länk för att få tillgång till din skatteåterbäring. Men istället når du en sida där bedragarna sedan försöker skaffa sig uppgifter som gör att de får tillgång till ditt bankkonto. En form av lösenordsfiske, så kallad phising.

Varken kortföretag eller Skatteverket skickar ut denna typ av information via mejl. Släng mejlen och markera dem som skräppost så hjälper du andra att slippa dem.

N

Mycket förmånligt

Ett medlemskap späckat med småföretagaranpassade medlemstjänster och förmåner. Din egen inköpsavdelning, rådgivning, försäkringspaket och mycket mer.

N

Småföretagen är bra för Sverige

De allra flesta jobben och tillväxten skapas här. Vi driver opinion för att göra det bättre, enklare och tryggare för dem att utvecklas. Bra för småföretagen, bra för Sverige!

N

Av småföretagare, för småföretagare!

Vi fokuserar på de allra minsta företagen, soloföretagare och de med upp till tio anställda. Vi är själva småföretagare och vet hur verkligheten ser ut.