Nya småföretagare startar oftast ensamma

Sex av tio nya företagare startar på egen hand. Företag med flera ägare startas vanligen inom familjen. Det visar en undersökning från företagarförbundet Fria Företagare och ekonomiföretaget Visma.

I undersökningen deltog företagare inom ett stort antal branscher runt om i landet. Nästan hälften av företagen, 44 procent, hade startats 2010 eller senare.

Vanligt med familjeföretag

På frågan ”Startade du företag själv eller tillsammans med någon annan?” svarade 58 procent att de varit ensamma i företaget vid starten. 19 procent startade tillsammans med en familjemedlem, 12 procent med en tidigare kollega och 9 procent med en kompis. Resterande 3 procent hade annan bakgrund, exempelvis arv av familjeföretag eller utköp från en tidigare arbetsgivare.

− Det finns flera vägar till eget företagande och tack vare regelförändringar på senare år har tidigare hinder för vissa typer av företagsbildningar undanröjts, bland annat i samband med arv. Alla ska ha samma chans att förverkliga drömmen om att bli sin egen och varje nytt företag är ett viktigt tillskott för landet, säger Mats Assarsson, ordförande för Fria Företagare.

Startar flera företag

Många entreprenörer är registrerade på fler än ett företag. Bakom landets cirka en miljon småföretag står ungefär en halv miljon företagare i åldern 15 till 74 år. Det innebär att varje företagare i genomsnitt är ägare till två företag.

Detta märks också i den här undersökningen. Nästan var tredje nystartare, 28 procent, uppger att det senaste företaget är deras andra i ordning, medan 15 procent har startat fler företag än så. Övriga 57 procent är än så länge på sitt första företag.

− Vanligast är att man startar på egen hand och satsar på ett enda företag till att börja med. Det är säkert klokt, eftersom nya affärsidéer kräver full uppmärksamhet. Småföretagare i Sverige är bra på att starta på ett genomtänkt och planerat sätt, vilket är en viktig orsak till att överlevnadsgraden bland våra nyföretagare är högst inom EU, säger Rolf Dahlberg.

Länkar:
Företagens överlevnadsgrad (Ekonomifakta)
Snabbt steg från affärsidé till eget företagande

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes genom utskick via e-post till 5 860 småföretag med en svarsfrekvens på 14,2 procent. De deltagande företagarna representerar flertalet branscher, varav de största utgörs av handel, verkstad och industri, bygg, redovisning samt IT och telekom. De som angett ”Annat” som grund vid starten har exempelvis tagit över ett familjeföretag, köpt ut verksamhet från en tidigare arbetsgivare eller startat företag tillsammans med blivande medarbetare.

För mer information, kontakta
Mats Assarsson, ordförande i Fria Företagare, 0709-37 41 33
Rolf Dahlberg, vd för Visma Spcs AB, 0470-70 60 39
Lars Fredell, pressansvarig hos Visma, 0708-39 69 25

Läs mer om under sökningen här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Hjälp till att påverka! Bli medlem

Som medlem är du med och påverkar politiker till ett bättre företagarklimat.
Men du får också medlemsförmåner som företaget sparar på. (I genomsnitt 6300kr)

Varmt välkommen som medlem! 
Mats Assarsson, ordförande.

PS. lägst avgift i landet – endast 1100 kr